Столтенберг: Није записано у камену да ће NATO постојати заувек

ТРАМП ПРИ КРАЈУ САМИТА G7 У КАНАДИ БАЦИО БОМБОНЕ ПРЕМА АНГЕЛИ МЕРКЕЛ

Јенс Столтенберг

  • Генерални секретар западне војне алијансе признао да постоје разногласја неких чланица и Сједињених Држава, а и међу њима. И поводом Ирана, и поводом трговине, и поводом климатских промена. Посебно је апострофирао размимоилажења у самој Европи - поводом будућности ЕУ, популизма и европских вредности. У овом контексту је додатно прецизирао своју главну процену: „Све су то реалне разлике. Није догма да ће NATO увек постојати, али сам уверен да ћемо га сачувати“
  • Амерички политички аналитичар Иан Бремер, који је о томе разговарао са неким од учесника самита, испричао да е инцидент догодио кри крају самита када су остали западни лидери покушавали да изврше притисак на Трампа да потпише заједничку изјаву. Он је попустио и обећао да ће потписати, а оно што је уследило Бремер је описао овако: „Устао је и извукао из џепа сакоа бонбоне Starburst и бацио их према Меркеловој, рекави: „Ево, Ангела, и не говори да ти никада ништа не дам“

        ГЕНЕРАЛНИ секретар NATO Јенс Столтенберг рекао је данас да су везе између Европе и Северне Америке ослабиле и апеловао је на улагање међународних напора да се ојача трансатлантски војни савез.

        „Није записано у камену да ће трансатлантска веза опстати заувек“, рекао је Столтенберг у говору у Лондону.

        Алијанса је уздрмана ставом америчког председника Доналда Трампа о Америци на првом месту. Трамп је оптужио друге чланове 29-очланог савеза да не троше довољно на одбрану.

        Уочи NATO самита у јулу, Столтенберг је рекао да је можда примећено „слабљење“ неких веза између Северне Америке и Европе, али је нагласио да је „задржавање трансатлантског партнерства у заједничком стратешком интересу“.

        Признао је да се алијанса нашла пред проблемима и изазовима на које није рачунала:

        „Суочени смо са најнепредвидљивијом ситуацијом на плану безбедности у животу целе генерације - са међународним тероризмом, ширењем оружја за масовно уништавање и са Русијом која наваљује а користи застрашивање и силу против суседа. Зато морамо остати јединствени и јачати своју солидарност и одлучност. Као што смо то чинили после Крима и Солзберија“.

        Поновио је да постоје разногласја неких чланица NATO са Сједињеним Државама, а и међу њима. И поводом Ирана, и поводом трговине, и поводом климатских промена.

        Посебно је апострофирао размимоилажења самој Европи. Поводом будућности ЕУ, популизма и европских вредности. У овом контексту је додатно прецизирао своју главну процену:

        „Све су то реалне разлике. Није догма да ће NATO увек постојати, али сам уверен да ћемо га сачувати“.

        Генерални секретар западне војне алијансе не говори овако од добра.

        Амерички телеканал CBS управо је објавио да је Доналд Трамп на недавном самиту G7 у Канади у једном моменту према Ангели Меркел бацио „неколико слаткиша“.

        Ово му је открио амерички политички аналитичар Иан Бремер који је о томе разговарао са неким од учесника.

        По његовим речима, то се догодило при крају самита када су остали западни лидери покушавали да изврше притисак на Трампа да потпише заједничку изјаву. Он је попустио и обећао да ће потписати, а оно што је уследило Бремер је описао овако:

        „Устао је и извукао из џепа сакоа бонбоне Starburst и бацио их према Меркеловој, рекави: Ево, Ангела, и не говори да ти никада ништа не дам“.

        Бремер није открио како је немачка канцеларка одреаговала на инцидент, али је оценио да и та сцена само потврђује да се Трамп и Меркелова не поштују међусобно и да су њихови односи поремећени.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари