Трамп упозорио лидере земаља NATO да САД „губе стрпљење“ јер не повећавају војне расходе

САД ИМАЈУ ВОЈНЕ ТРОШКОВЕ НА НИВОУ 3,58 ОДСТО СВОГ БДП, А НЕМАЧКА – САМО 1,2 ОДСТО

         ДОНАЛД Трамп упутио је писма лидерима свих земаља које САД сматрају својим савезницима.

         Реч је и о свим земљама које су у саставу NATO, а све их је критиковао да премало средстава троше на одбрану у оквирима западне војне алијансе. Поготово у поређењу са издвајањима Сједињених Држава.

         The New York Times тврди да су та писма отпремљена још у јуну и наглашава да су их добили и лидери Немачке, Канаде, Белгије и Норвешке.

         Наводно их је директно упозорио да САД „губе стрпљење“ зато што највећи број чланица NATO не жели да повећава војне расходе.

         The New York Times наводи да је предсаедник САД Меркеловој написао и ово:

         „Како сам вам предочио у априлу, у време Ваше посете Вашинтону, у САД се појачава разочарење због што неки наши савезници, иако су то били обећали, не повећавају расходе за одбрану. Немачка наставља да троши премало за одбрану, а то подрива безбедност алијансе и сугерише осталим савезницима који не поштују обавезе према алијанси да поступају исправно. Многи у вама (Немачкој) гледају узор за опонашање“.

         Трамп је додатно нагласио да ће му бити све теже да објасни Американцима како је могуће да „неке земље и даље премало дају за колективну одбрану“ док амерички војници настављају да ризикују своје животе у иностранству.

         Њујоршки лист открива да су сва писма „слична по суштини“.

         На самиту у Веслу, у септембу 2014-те, лидери алијансе су се обавезали да ће у наредних десет година војне расходе подићи изнад два одсто од свог БДП.

          Тренутно САДиздвајају 3,5 одсто свог БДП, а Немачка само 1,2 одсто.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари