Вашингтон и врх NATO појачавају притисак на Турску да одустане од руских С-400

ПАВЕЛ: ТУРСКА ИХ МОЖЕ КОРИСТИТИ САМО У САСТАВУ ИЗДВОЈЕНИХ ЈЕДИНИЦА

  • Сенатор демократа Џек Рид запретио Турској „последицама по цео спектар односа са САД“, остали засад говоре да се ти системи не могу и не смеју интегрисати у ПВО/ПРО одбрану алијансе
  • Министар иностраних послова Турске Мевлут Чавушоглу поручио савезницима да је Турска против говора претњи поводом куповине С-400. А Реџеп Тајип Ердоган оптужио врх NATO да користи двоструке аршине јер није имао ништа против када ка Грчка купила руске С-300

        АМЕРИЧКИ сенатор демократа Џек Рид запретио је Турској да ће, уколико набави руске ракетне системе С-400, њена сарадња са САД у области одбране трпети последице.

        „Продаја С-400 Турској потенцијално угрожава читав спектар одбрамбене сарадње САД и Турске“, изјавио је Рид на расправи у Сенату САД.

        И главни командант NATO -а у Европи, амерички генерал Кертис Скапароти, изјавио је да се САД надају да ће Турска одустати од куповине руског С-400.

        Он је подсетио да ће једна од последица ове куповине бити неусклађеност тих система са стандардима NATO.

        „Не само ја, него и други чланови наше владе, разговарали су с њима да би им разјаснили друге последице ове куповине“, рекао је Скапароти, не прецизирајући о каквим је последицама реч.

        У расправи у Комитету за оружане снаге Сената САД, Скапароти је рекао да NATO разматра с Турском мере противваздушне одбране и системе који могу да се користе.

        „Не мислим да је то већ завршен посао. Они разговарају и с нама и с другима да би купили адекватан систем. Мислим да имамо времена и желим да наставим посао у вези с тим да бих их убедио да је овај систем неуклопив са стандардима NATO рекао је Скапароти.

        Намера Турске да купи руске С-400 - изјавио је шеф Војног комитета NATO Петер Павел - изазива озбиљну забринутост унутар алијансе.

        Притом је предочио да ће Турци своје С-400, ако не одустану, моћи да користе у саставу издвојених јединица које нису интегрисане у ПВО алијансе.

        Павел је открио и да у Бриселу и Вашингтону страхују да би „оперативни подаци о војној структури NATO остали у руским системима“.

        Раније је заменица генералног секретара NATO Роуз Гетемилер изјавила да С-400 неће бити интегрисан са системима противракетне одбране NATO и да о томе треба водити рачуна приликом одлучивања о куповини наоружања од Русије.

        У децембру прошле године у Анкари су представници Русије и Турске потписали кредитни споразум о испоручивању ракетних комплекса С-400.

        Према саопштењу Секретаријата за одбрамбену индустрију Турске, Анкара купује две батерије овог комплекса, којима ће управљати турски персонал.

        Стране су се договориле о технолошкој сарадњи у овој области ради развијања производње ових система у Турској.

        Министар иностраних послова Турске Мевлут Чавушоглу изјавио је да је Турска против говора претњи поводом куповине С-400. А Реџеп Тајип Ердоган је оптужио врх NATO да користи двоструке аршине јер није имао ништа против када ка Грчка купила руске С-300.

        Спутњик - Факти

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари