Антибалистички С-500 од 2015.

РУСКА АРМИЈА И ВОЈНА ИНДУСТРИЈА СПРЕМАЈУ НОВЕ ПВО И РАКЕТНЕ СИСТЕМЕ

  • Систем С-500 ће бити преносив због сопствене безбедности и (не)видљивости из свемира и Москва ће га вероватно понудити као свој улог у европски антиракетни штит
  • Будуће оружје за одбрану од балистичких пројектила (које ће наследити С-500) биће постављено на авионе
  • Краткодометни ПВО систем „Морфеј”  биће јединствено оружје” и у употреби већ 2013. године

         У ИНТЕРВЈУУ за агенцију РИА Новости који је објављен 15. августа, бивши шеф Пројектног бироа „Алмаз-Антеј”, Игор Ашурбели, изјавио је да ће будући ракетни ПВО систем нове генерације - С-500 - постати оперативан током 2015. године.

         „Систем С-500 би требало да уђе у употребу током 2015. Он ће значајно повећати  наше могућности. Поред осталог, замениће систем А-35 који је постављен око Москве а који је инсталиран још током 1970-их година,” рекао је Ашурбели.

         Овај систем ће бити преносив, ако не и мобилан. „Мобилан значи да се може самостално кретати. Међутим, овај систем ће бити прилично тежак, па стога, са тачке гледишта сопствене безбедности и (не)видљивости из свемира, вероватно неће бити мобилан већ само преносив,” појаснио је Ашурбели.

         Он је додао и да је година 2015. „зацртана у уговорним обавезама са Министарством одбране Русије” као година оперативности система. „Шематски пројекат је урађен, у току је техничко пројектовање,” рекао је он.

 

А-35 је превазиђен

         Ашурбели је такође изјавио да је систем А-35 превазиђен јер један од два типа пројектила који користи „практично више нема борбену готовост”. „Што се тиче другог типа пројектила, њихове бојеве главе се чувају одвојено од пројектила. Стога, време које је потребно да се они наоружају није увек адекватно времену долета непријатељских средстава које нападају,” рекао је он.

         Ашурбели је додао да је постављен следећи задатак: да се С-500 учини преносивим тако да се може поставити где год је неопходно, „у Калињинграду, на Далеком Истоку… где год се појаве претње”.

 

С-500 за амерички „европски штит”

         Ашурбели је изјавио да би Русија могла да понуди систем С-500 за будућу заједничку европску противваздушну одбрану. „Морамо имати нешто како бисмо били умешани у Euro-ABM (европски антибалистички пројекат САД). Слабост нашег става је у чињеници што своје системе не нудимо активно. А ми можемо понудити С-500”.

         Он је додао да незаинтересованост Американаца за то да Руси буду укључени у Euro-ABM проистиче из чињенице да они „мисле да ми немамо шта да понудимо”.

         „Ми можемо ово понудити као наш допринос Euro-ABM-у. У супротном, они само могу тражити нашу територију да се на њој поставе њихови системи па да се то онда води као наш допринос. Тако сада ствари изгледају,” приметио је Ашурбели.

 

Краткодометни „Морфеј”  -  већ 2013.

         Ашурбели је такође изјавио да је краткодометни ПВО систем „Морфеј”, који је раније навођен као део С-500, „у фази пројектовања и планира се да уђе у употребу током 2013.”

         „Радар ће бити у облику куполе и покриваће пун угао. Ми смо навикли на ротационе радаре. А овај се неће ротирати. Само ће да `седи` и да ћути,” каже Ашурбели.

         „Ако систем буде радио онако како смо замислили, то ће бити јединствено оружје,” додао је он.

Варијанте ПВО система "Морфеи"

Будућност ПВО система је ваздух

         „Будуће оружје за одбрану од пројектила, које ће наследити С-500 биће постављено на летилице, дакле - не на земљи. Пројекти су у току и већ се тестирају,” изјавио је Ашурбели, додајући да ће се оружје монтирати на авионе, а не на свемирске летилице. „Неће то оружје бити постављено у космосу већ на авионима који ће летети и контролисати простор. И, неће само надзирати мете већ ће их и уништавати,” појаснио је он.

         Ашурбели је додао да ће током наредних 20-25 година, руски ПВО системи и системи за одбрану од напада из космоса, који су постављени на земљи, бити засновани на четири система и њиховим модернизованим верзијама: Морфеј (ултракратки домет), Витјаз (средњег домета), С-400 (дугог домета) и С-500 (антибалистички). „Мислим да на земљи неће бити других,” проценио је Ашурбели.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари