Пентагон обуставио летове 23 ловаца пете генерације F-35A

ЗБОГ ПОЖАРА КОЈИ ЈЕ НА ЈЕДНОМ ОД ЊИХ ИЗБИО ДОК СЕ ПРИПРЕМАО ЗА ТРЕНАЖНИ ЛЕТ У БАЗИ ЕГЛИН

  • F-35 треба да буде ловац-бомбардер и да се производи у три верзије – за ратну авијацију, поморску пешадију и ратну морнарицу САД. Планирано је да уђе у употребу 2016. и да његова „базна верзија” кошта 75 милиона долара

         АМЕРИЧКО ратно ваздухопловство обуставило је летове 23 ловаца пете генерације F-35A након је на једном од њих избио пожар док се припремао за тренажни лет.

         Прес-служба Пентагона је саопштила да се то догодило у авио-бази Еглин и да је пилот, који није настрадао, успео да прекине лет.

         Како је открио Џо Дела Ведова, оји је у Пентагону задужен за програм F-35, пожар је избио у репном делу авиона где се налази мотор. При том је нагласио да још не зна шта је могло да изазове ватру.

         Има индиција да се пламен могао видети и голим оком. У сваком случају, аеродромски ватрогасци су брзо ликвидирали пожар.

         Према неким изворима, авион је озбиљно оштећен и неупотребљив.

         Сви F-35A додељени су 33-ем ловачком пуку Nomads. То је тренажни пук за обуку по програму JSF (Joint Strike Fighter – јединствени ударни ловац).

         F-35A  је прва верзија ловца пете генерације и најједноставнија је верзија авиона те класе.

         F-35 треба да буде ловац-бомбардер и да се производи у три верзије – за ратну авијацију, поморску пешадију и ратну морнарицу САД.

         Планирано је да уђе у употребу 2016. и да његова „базна верзија” кошта 75 милиона долара.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари