Американци тврде да ће Фобос-Грунт пасти 13. јануара код града Мирабад у Авганистану

ЈУГ САД И ЕВРОПЕ, СЕВЕР АФРИКЕ, КИНА И ЈАПАН

- МОГУ ДА ОДАХНУ

  • Стратешка команда САД  прелиминарно израчунала да ће несуђена међупланетарна сонда ући у атмосферу око 22.27 часова по Гриничу 13. јануара и пашће на тачку чије су координате 30,7 степени северне ширине и 62,3 степена источне дужине. А то је: југозапад Авганистана, недалеко од града Мирабад у провинцији Хелменд
  • Руска космичка агенција (Роскосмос) - за разлику од Стратешке команде САД - и даље тврди да ће време пада Фобос-Грунта моћи да се тачно одреди само 24 сата пре пада“
  • Роскосмос такође тврди да на Земљу може падсти 20 до 30 делова међупланетарне станице. Уз напомену: да ће то бити само они њени делови који су направљени од метала са високом тачком топљења и да укупна маса тих делова неће бити већа од 200 килограма

        РУСКА међупланетарна станица Фобос-Грунт која је лансирана 9. новембра, а отад је „заглављена“ на орбити око Земље и некотролисано пада све ниже, ући ће у атмосферу и пашће на југозападу Авганистана у провинцији Хелменд, прелиминарно је саопштила Стратешка команда САД.

        Према истом прорачуну америчке армије, апарат ће ући у атмосферу око 22.27 часова по Гриничу 13. јануара и пашће на тачку чије су координате 30,7 степени северне ширине и 62,3 степена источне дужине. А то је: југозапад Авганистана, недалеко од града Мирабад.

        Американци, додуше, признају: да су ови подаци прелиминарни и да се могу променити „у зависности од ситуације“. 

        Међупланетарна станица ће пасти у периоду од 6. до 19. јануара, изјавио је Роскосмос. Тренутне рачунице експерата руске космичке агенције указују да у могући појас на који ће пасти апарат улази све између 51,4 степена северне ширине и 51,4 степена јужне ширине. У тој зони се налазе САД, Кина, Африка, Аустралија, Јапан, јужни део Западне Европе и Украјина, међутим не налазе се Белорусија, Москва и велики део територије Русије. 

        Иначе, Роскосмос - за разлику од Американаца - и даље тврди да ће време пада Фобос-Грунта моћи да се тачно одреди само 24 сата пре пада. 

        Роскосмос такође тврди да на Земљу може падсти 20 до 30 делова међупланетарне станице. Уз напомену: да ће то бити само они њени делови који су направљени од метала са високом тачком топљења и да укупна маса тих делова неће бити већа од 200 килограма.

        „Компоненте горива“ Фобос-Грунта неће представљати никакву опасност јер ће изгорети у густим слојевима атмосфере Земље на висини од 100 километара.

        Фобос-Грунт је 9. новембра лансиран са космодрома Бајконур и требало је да буде прва руска међупланетарна сонда у последњих 15 година. Ракета-носач „Зенит“ одрадила је све у редовном режиму, међутим на стадијуму излаза на трајекторију лета ка Марсу десила се непредвиђена ситуација: мотор станице је заказао и апарат је остао на ниској орбити око Земље.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари