Астрономи најављују смањивање активности Сунца које може потрајати и 60-70 година

НАУЧНИЦИ СА КАЛИФОРНИЈСКОГ УНИВЕРЗИТЕТА СМАТРАЈУ ДА ЋЕ НАША ЗВЕЗДА „УФИТИЉИТИ“ ДО 2050.

  • Неки сматрају да ће то бити „мало ледено доба“, какво се догодило у другој половини 17. века, а други - да до глобално захлађења ипак неће доћи

        ЦЕО свет не престаје да говори о „глобалном отопљавању“ и о његовим опасним, чак и катастрофалним последицама.

        Међутим, астрономи са калифорнијског универзитета из Сан Дијега управо су објавили да ће Сунце до 2050-те године постати хладније и мање светло него досад.

        Резултате својих посматрања и анализа објавили су у магазину Astrophysical Journal Letters.

        Амерички астрономи наглашавају да ће Сунце „уфитиљити“ зато што ће ући у „гранд-минимум“ своје активности. А то се периодично догађа и тада наша звезда има ослабљено магнетно поље, има мање пега и лучи мање ултравиолетних зрака.

        Посматрали су током протеклих 20 година Сунцу сличне звезде и сна основу опажања и мерења дошли до закључка да ће Сунце до средине овога века бити и хладније и мање светло.

        Активност Сунца се циклично повећава и смањује сваких 11 година. Али, астрономи из Сан Дијега прогнозирају да би се овога пута могло радити и о већем и дуготрајнијем хлађењу“ Сунца.

        Тврде да ће можда уследити захлађење какво се догодило у 17. веку, а трајало је између 1645-те и 1715-те године.

        Тада је астроном Едвард Маудер израчунао да се на сунцу - уместо стандардних 40-50 хиљада пега на Сунцу појавило свега 50.

        Тај период се често назива „малим леденим добом“.

        Многи астрономи и астрофизичари ипак тврде да неће доћи до глобалног захлађења чак ни ако дође до значајног смањења Сунчеве активности.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари