Близанац се `залепио` за невидљиву страну Месеца?

НАСА за два дана – са две сонде - почиње истраживања – Земљиног сателита

* Цела мисија је названа GRAIL (Gravity Recovery and Interior Laboratory) и срачуната је на прављење изузетно прецизне карте гравитационог поља Месеца која треба да омогући извођење научног закључка да ли је некада заиста постојао Месец-близанац

* Оба апарата ће се Месецу приближити са стране његовог јужног пола. Мерења Месечеве гравитације започеће током марта када обе сонде буду описивале практично идеалне кругове обрћући се око Месеца за приближно два сата на висини од 55 километара

* Сонде су програмиране да растојање међу собом мере са тачношћу до десетог дела микрона јер је то услов да прецизно региструју све аномалије повезане са Месечевом гравитацијом. Њихово `снимање` - како очекују у НАСА – помоћи ће да се установи тачна структура Земљиног природног сателита, као и његова еволуција

         АМЕРИЧКЕ  сонде-близнакиње – која је НАСА  лансирала 10. септембра ради коначног утврђивања да ли је Земља некада имала (поред Месеца) још један сателит – почеће да круже око јединог пратиоца наше планете мало пре и мало после нове године.

         Цела мисија је названа GRAIL (Gravity Recovery and Interior Laboratory) и срачуната је на прављење изузетно прецизне карте гравитационог поља Месеца која и треба да омогући извођење научног закључка да ли је некада постојао Месец-близанац.

         Иначе, прва од сонда треба да `ухвати` орбиту око Месеца – на којој ће потом остати пуних 80 дана – 31. децембра у 16,21 по времену Источне обале САД, а друга – у 17,05 1. јануара 2012. године.

„Ми вероватно нећемо славити Нову годину, али ће нама осећање празничне еуфорије донети успешан улазак обе сонде у планиране орбите око Месеца“, изјавио је први човек мисије Дејвид Леман из Лабораторије реактивног кретања.

         Растојање између Земље и Месеца је 402.000 киломатара. Амерички `аполони` су га савладавали за три дана, док је сондама за то било потребно више од три месеца јер су програмиране да се Земљином пратиоцу приближе по веома сложеној трајекторији.

         Оба апарата ће се Месецу приближити са стране његовог јужног пола. Првих неколико недеља имаће елиптичну путању око свог циља, али ће она постепено постати кружна. Сама мерења месечеве гравитације започеће током марта када обе сонде буду описивале практично идеалне кругове обрћући се око Месеца за приближно два сата на висини од 55 километара.

         Сонде су програмиране да растојање међу собом мере са тачношћу до десетог дела микрона јер је то услов да прецизно региструју све аномалије повезане са Месечевом гравитацијом. Њихово `снимање` - како очекују у НАСА – помоћи ће да се установи тачна структура Земљиног природног сателита, као и његова еволуција.

Трајекторија по којој ће сонде облетети Месец

         Американци се надају да ће ускоро моћи да одговоре: због чега се видљива и невидљива страна Месеца тако много геолошки разликују. Јер, кора на видљивој страни је релативно танка, при чему њен велики део чине мора лаве, док невидљива има дебелу кору без лаве, али зато са високим планинама.

         Августа ове године су Швајцарац Мартин Јутци (са Бернског универзитета) и Ерик Аспхог (са Калифорнијског) иступили са хипотезом: да је Земља некада имала имаја још један сателит – трипут мањи од Месеца – који се давно сударио са `старијим братом`. Указали су при том да се `млађи брат` напросто слепио са старијим пре неколико десетина милиона година и да су дебела кора и планине невидљиве стране Месеца једино што је од другог сателита остало. Њихова претпоставка је да је до судара дошло при малој брзини и да се мали сателит напросто припелио за Месец.

         Ако све прође успешно, НАСА  има намеру да према Месецу упути другу мисију приликом које би сонде облетале месец на висини од само 25 киломатара.

         Мисија GRAIL  ће – тврде Американци – имати и образовну страну јер ће сонде омогућити ученицима из целог света да помоћу камера MoonKAM направе фотографије свега што им се највише свиди на Месецу.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари