Добиле имена Кеплер-20е и Кеплер-20ф

Астрономи открили прве две планете које су по величини упоредиве са нашом Земљом

* Новооткривене планете се налазе између сазвежђа Лабуд и Лира и удаљене су 945 светлосних година од нас

* Кеплер-20е је мања од две Земљине `близњакиње`. Око `жутог патуљка` обиђе за свега шест дана, а по величини је слична Венери

* Кеплер-20ф се око `жутаћа` окрене за 17 дана. А хемијски састав ове планете вероватно је сличан Земљином. Фресин и његови сарадници чак верују да има веома густу атмосферу од водене паре

          АСТРОНОМИ су уз помоћ  космичког телескопа „Кеплер“ изван Сунчевог система открили две планете величине наше Земље које се налазе у систему од пет планета које се окрећу око `жуте звезде Кеплер-20`. Новооткривене планете се налазе између сазвежђа Лабуд и Лира и удаљене су 945 светлосних година од нас.

          «Циљ пројекта Кеплер је проналажење у `они живота` планета величине Земље на којима би могла да постоје течна вода и живи организму. То што смо коначно успели да пронађемо планете сличне нашој, велики је корак ка реализацији циља који нам је постваљен», изјавио је Франсоа Фресин, шеф тима научника који припадају Центру за астрофизику Харвардског универзитета у сад.

          Помоћу телескопа «Кеплер» досад је у `зони живота` откривено око хиљаду звезда-кандидата, од којих је десет било релативно блиско Земљи по величини. Фебруара ове године било је објављено да на 54 откривене планете може постојати живот.

          Фресин и његове колеге сада коначно имају чак две планете чији је радијус приближно једнак Земљином. Назвали су их Кеплер-20е и Кеплер-20ф. Међутим, обе се налазе далеко од `зоне живота`. Осим тога, на првој је тепмература +727 степени Целзијусових, а на другој - +427!

          Обе се врте око `жутог патуљка` , звезде чији су пречник и маса нешто мањи него код нашег Сунца.

          Његових пет планета врло су му близу, па се најдаља – Кеплер-20д – око њега окрене за само 78 дана. Кад биле планетама нашег Сунца – свих пет би се нашле у оквирима орбите Меркура.

          Кеплер-20е је мања од две Земљине `близњакиње`. Око `жутог патуљка` обиђе за свега шест дана, а по величини је слична Венери.

           Кеплер-20ф се око `жутаћа` окрене за 17 дана. А хемијски састав ове планете вероватно је сличан Земљином. Фресин и његови сарадници чак верују да има веома густу атмосферу од водене паре.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари