Ерупција на Сунцу класе M9, плазма летела до 1000 километара у секунди

ОДРЕАГОВАЛИ И ДЕТЕКТОРИ НА ЗЕМЉИ,

УГРОЖЕНА САМО ЕЛЕКТРОНИКА САТЕЛИТА

  • Нешто слично се догодило последњи пут 13. децембра 2006. године
  • Ова активност Сунца прети космичким апаратима, упозорио је један од водећих стручњака америчког Института земљиног магнетизма, јоносфере и ширења радиоталаса Серге Гајдаш

        СНАЖНА рентгенска ерупција на Сунцу која се десила 28. јануара, озбиљно је „заталасала“ наелектрисане честице у космичком простору око Земље.

        Центар за космичку временску прогнозу Националне управе за океанска и атмосферска истраживања САД саопштио је да је на Сунцу дошло до „рентгенска ерупције класе Х2“. А да се сама ерупција догодила у области 1402 где су се и досад често дешавале ерупције које су изазивале магнетне олује на Земљи.       

        Ова „сунчева бура“ била је изазвана ерупцијом класе M9 до које је дошло ујутро 23. јануара. Била је праћена короналним избацивањем сунчеве плазме тешка милијарде тона. Овако згуснута плазма лети брзином од 700 до 1000 км у секунди. Наелектрисане магнетне честице ударају у магнетосферу Земље и изазивају геомагнетне промене – магнетне олује и поларно исијавање.

        Ова ерупција је најснажнија од почетка новембра 2011. године, али овога пута ослобађање плазме неће утицати на Зeмљу јер се „активна област померила на западни крај сунчевог диска, па ће «удар» због тога мимоићи Земљу“. 

        Међутим, на Земљи и око ње ипак је дошло до наглог повећања концентрације и убрзања наелектрисаних честица – протона и електрона који су најопаснији за електронику  сателита. Посебно протони са енергијом већом од 100 мегаелектроволти.

        Када се нађу на микросхеми сателита, наелектрисане честице, могу да оштете полупроводнике апарата и да их избаце из строја.

Ова активност Сунца прети космичким апаратима, упозорио је један од водећих стручњака Института земљиног магнетизма, јоносфере и ширења радиоталаса Серге Гајдаш.

        «Кретање протона свих енергија премашило је опасни ниво, електроталаси су такође прешли опасни ниво и у целини узев то није добро» - рекао је Гајдаш.

        Према његовим речима, научници не очекују да ће активна област 1402 на Сунцу бити у стању да «емитује» толико снажно као приликом неколико последњих ерупција.

        Овога пута је кретање наелектрисаних честица било толико снажно да су га „осетили“ чак и детектори на Земљи.

        «Нешто слично се догодило последњи пут 13. децембра 2006. године. Међутим, ова ерупција не прети људима. Једино могу да се лошије осећају због сунчевих активности», нагласио је Гајдаш.

        Сунчеве ерупције, у зависности од снаге рентгенског зрачења, деле се на пет класа: A, B, C, M и X. Минимална класа је A0.0 која је иста са снагом зрачења на орбити Земље (10 нано вата на метар квадратни). На прелазу према вишем класификационом слову радиоактивна снага се повећава десет пута. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари