"Фобос-Грунт" пада на Земљу између 6. и 19. јануара

Руска космичка агенција тврди да ипак нема места страховањима

  • Могућа зона пада је од 51,4 степена северне ширине до 51,4 јужне ширине. Тачку и време биће могуће предвидети само неколико дана пре пада" – прецизирао Роскосмос
  • На површину Земље може да падне 20 до 30 делова чврсто таљених материјала укупне масе која неће бити већа од 200 кг
  • Компоненте сагореће у густим слојевима Земљине атмосфере на висини око 100 км

         РУСКА међупланетарна станица "Фобос-Грунт" пашће на Земљу између 6. и 19. јануара. Остаци станице који ће пасти `са неба` неће бити тежи од 200 кг, док ће штетно гориво потпуно да сагори, саопштила је руска комжсмичка агенција Роскосмос.

         "На основу прелиминарних прорачуна стручњака, интервал падања овог космичког апарата на Земљу биће у  периоду између 6. и 19. јануара 2012. године и то од 51,4 степена северне ширине до 51,4 јужне ширине. Тачку и време пада биће могуће предвидети само неколико дана пре пада" – прецизирао је Роскосмос.

         Како саопштава ова агенција, на површину земље може да падне око 20 до 30 делова чврсто таљених материјала укупне масе која неће бити већа од 200 кг.

         "Компоненте горива овог космичког апарата сагореће у густим слојевима Земљине атмосфере на висини око 100 км" - истиче се у саопштењу.

         Роскосмос је посебно нагласио да радиоизотопни извор кобалта - 57, инсталиран у једном од спектометара на летелици, "има малу масу - 10 микрограма, и кратак период полураспада и да зато не постоји опасност од радиоактивног заражавања".

         "Фобос-Грунт" је прва  руска међупланетарна сонда, која је у последњих 15 година лансирана, и то 9. новембра са космодрома Бајконур. Ракета-носач "Зенит" је стартовала нормално, да би у тренутку излаза на трајекторију лета према Марсу `упала у непланирани режим рада`. Отказао је моторни део који је одговоран за правац кретања, тако да је након тога летелица остала на орбити око Земље. 

         Роскосмос је објавио податке да се "Фобос-Грунт" налази на орбити на висини апогеја 275,7 километара (Апогеј је тачка на путањи неког тела у орбити око Земље у којој је тело најдаље од Земље) и перигеја - 201,3 километра - Перигеј је тачка на путањи неког тела у орбити око Земље у којој је тело најближе. Период обрта - 89,2 минуте.

         Међуресорна комисија за анализу узрока непредвиђених ситуација везаних за "Фобос-Грунт" под вођством Јурија Коптева - председника научно-техничког савета државне корпорације Роснанотехнологије - приступиће раду 19. децембра.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари