ГЕНЕРАЛ МАКАРОВ: Русија мора бити спремна за будуће ратове у војно-космичкој сфери

УПОЗОРЕЊА НАЧЕЛНИКА РУСКОГ ГЕНЕРАЛШТАБА, ДМИТРИЈА МЕДВЕДЕВА

И НАУЧНИКА-КОСМОНАУТА ЈУРИЈА БАТУРИНА

Николај Макаров

  • Центар војних дејстава све више се са традиционалних простора за ратовање, са копна и мора, премешта у ваздушно-космичку и информациону сферу. Русија зато пажљиво прати колико ефикасно и квалитетно та питања решавају водеће земље Запада, рекао је генерал армије Николај Макаров пред комплетним саставом московске Академије војних наука
  • Дмитриј Медведев изјавио да Русија мора разрадити сопствени „програм освајања месеца и даљег космоса“, па указао: „Такав програм не можемо ни разрадити ни реализовати, рекао је руски председник, за једну годину. Али, ако се тога не подухватимо - не гине нам деградација и потискивање на периферију. Европа и Кина на томе већ раде. Сви стреме у космос. Морамо и ми. Само морамо схватити - где је наше место на Месецу и у космосу“
  • Руски научник-космонат Јуриј Батурин, који је био и саветник Бориса Јељцина за безбедност, јавно упозорио да ће Американци „покушати да успоставе апсолутну доминацију у космосу, а да ће средина 21. века донети убрзану милитаризацију космоса јер ће разне земље своја најубојитија оружја стално држати на орбитама око Земље што ће створити услове за  избијање првог космичког рата
  • Батурин сматра да ће епохалним ипак бити: лансирање у космос првог робота са вештачком интелигенцијом. Поред осталог, и зато што што је појава РОБОНАУТА предуслов за организовање дуготрајних космичких мисија за које је човек неспособан

            РУСИЈА мора бити спремна за могуће ратове у ваздушно-космичкој и информационој сфери, изјавио је начелник Генералштаба Оружаних снага РФ генерал армије Николај Макаров.

            „Центар војних дејстава све више се са традиционалних протсора за ратовање, са копна и мора, премешта у ваздушно-космичку и информациону сферу, укључујући област сајбербезбедности. Разрада концепција мрежноцентричних ратова већ је далеко одмакла. Русија зато пажљиво прати колико ефикасно и квалитетно та питања решавају водеће земље Запада“, рекао је Макаров пред комплетним саставом московске Академије војних наука.

            При том је указао да се у последње време широко примењују „асиметрична дејства“ и упозорио: да је за исход ратова одлучујуће постало оно што се догађа на њиховом почетку. Нагласивши: да почеци ратова постају све краћи и све окрутнији.

            „Пред нама су, додао је Макаров, нови видови и методи ратовања. Армије ће, захваљујући развоју војне технике, постајати све малобројније, али ће расти њихова ударна моћ“.

            Нешто раније је Дмитриј Медведев изјавио да Русија мора разрадити сопствени „програм освајања месеца и даљег космоса“.

            „Такав програм не можемо ни разрадити ни реализовати, рекао је руски председник, за једну годину. Али, ако се тога не подухватимо - не гине нам деградација и потискивање на периферију. Европа и Кина на томе већ раде. Сви стреме у космос. Морамо и ми. Само морамо схватити - где је наше место на месецу и у космосу“.

            Да ништа није случајно, сведочи и то што је руски научник-космонат Јуриј Батурин, који је био и саветник Бориса Јељцина за безбедност, јавно упозорио да ће Американци „покушати да успоставе апсолутну доминацију у космосу, а да ће средина 21. века донети убрзану милитаризацију космоса јер ће разне земље своја најубојитија оружја стално држати на орбитама око Земље што ће створити услове за  избијање првог космичког рата.

            Батурин је избегао да прогнозира ближе време избијања таквог сукоба, али је указао да ће наредна етапа освајања космоса, у чему ће главне улоге имати САД  и Кина,  бити изучавање Месеца. Прву сталну истраживачку станицу на Месецу, сматра батурин, направиће Американци - вероватно 2031. године, а другу Кинези - до 2039. године.

            Батурин припада оном руском научном кругу који упозорава да је њихова земља, иако је још једна од све водеће космичке државе, ускоро може изгубити тај статус. Он чак, са дозом хумора, процењује да у томе злу може бити и добра. Та околност ће дати Русији шансу да преживит први космички рат јер ће „плотуне из космоса“ међусобно размењивати државе које најдаље оду у милитаризацији космоса (САД  и Кина).

            Он, иначе, сматра да ће епохалним ипак бити: лансирање у космос првог робота са вештачком интелигенцијом. Поред осталог, и зато што што је појава РОБОНАУТА предуслов за организовање дуготрајних космичких мисија за које је човек неспособан.

            Батурин је, заједно са још 40 руских научника, написао књигу „Космонаутика 21. века“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари