Кинези почели припреме за спуштање на нама невидљиву страну Месеца

КОМУНИКАЦИОНИ САТЕЛИТ „СВРАЧИЈИ МОСТ“ ВЕЋ СЕ ПОСТАВИО У ТАЧКУ L2 СА ТЕ СТРАНЕ

  • „Сврачији мост“ је важан због будућег лансирања кинеског истраживачког лунарног апарата „Ћан-4“ који треба да се меко спусти на нама невидљиву страну Месеца. Његово полетање је предвиђено за другу половину 2018-те, а пошто директна веза са том страном јединог Земљиног природног сателита није могућа, зато „Сврачији мост“ ће обезбеђивати везу између кинеског свемирског центра и тог лунарног апарата

        КИНЕСКИ комуникациони сателит „Сврачји мост“ достигао је такозвану тачку Лагранжа L2 на невидљивој страни Месеца и тако постао први сателит који функционише са те тачке.

        Тај сателит био је лансиран 21. маја са космодрома „Сичан“ који се налази на западу Кине.

        „Сврачији мост“ се поставио 65.000 километара од Месеца.

        У тачки Лагранжа L2 орбитални период сваког објекта једнак је орбиталном периоду Земље ,па „објекти“ могу дуго задржавати своју оријентацију према Сунцу и Месецу.

 

        „Сврачији мост“ је важан због будућег лансирања кинеског истраживачког лунарног апарата „Ћан-4“ који треба да се меко спусти на нама невидљиву страну Месеца.

        Полетање је предвиђено за другу половину 2018-те.

        Директна веза са том страном јединог Земљиног природног сателита није могућа, али ће зато „Сврачији мост“ обезбеђивати везу између кинеског свемирског центра и лунарног апарата који ће тако релејно примати команде и бити контролисан.

        Кинески програм „сондирања Месеца“ има три етапе.

        Прва је већ успешно реализована. Друга се управо реализује, а за трећу ће бити задужени лунарни апарати „Ћан-5“ и „Ћан-6“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари