Магнетна олуја за дан и по

САОПШТЕЊЕ ЦЕНТРА ЗА ПРОГНОЗЕ КОСМИЧКОГ ВРЕМЕНА

НАЦИОНАЛНЕ УПРАВЕ ЗА ОКЕАНСКА И АТМОСФЕРСКА ИСПИТИВАЊА САД

        МАГНЕТНА олуја је почела на Земљи. За сада је њен интензитет минималан, а потрајаће највише дан и по - саопштио је Центар за прогнозе космичког времена Националне управе за океанска и атмосферска испитивања САД.

        Индекс геомагнетних сметњи Kp, које мери мрежа надземних магнетних станица, достигао је око поноћи „жути ниво“ 4, а око 5 часова 13. априла попео се до „црвеног“ нивоа 5 - минималног који се већ сматра у овом мерном систему олујом.

        Магнетне олује на Земљи почињу када о магнетосферу планете „ударају“ еруптивни сгуснути делови плазме Сунца - коронарни отпад масе који је повезан са рентгенском ерупцијом Сунца. Наелектрисане честице изазивају геомагнетне сметње уколико достигну велику снагу, што може да доведе до прекида и проблема у раду електронске опреме, прекида у радиовезама и на електричној мрежи.

        Директор центра за прогнозу космичког времена Института земаљског магнетизма, јоносфере и ширења радиоталаса Сергеј Гајдаш саопштио је да садашња олуја није условљена коронарном ерупцијом већ такозваном коронарном рупом - облашћу са отвореним магнетним пољем која је извор супербрзог сунчевог ветра.

        „Ова коронарна рупа је веома велика површина - и износи десетину сунчевог диска, па изазива буру и она је стигла до нас. Та олуја ће брзо проћи и неће да траје дуже од једног и по дана“ - закључио је Гајдаш.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари