„Модел васељене” са 374 милијарде самосталних космичких објеката

Астрофизичари направили Horizon Run 3 са две трећине `видљивог космоса`

  • `Актери` модела су звезде, групе звезда и целе галаксије, а распоређени су у виду купе чије је `ребро` дугачко 32 милијарде светлосних година, што и чини две трећине видљиве васељене (њна укупна `дужина` се процењује на 46 милијарди светлосних година)
  • Фантастична количина детаља и тешко замисливи број самих космичких објеката `прогутали` су цео капацитет корејског суперкомпјутера Tachyon II у трајању од целе три недеље. А тај суперкомпјутер – чије се могућности мере са 247 терафлопса - заузима 26. место међу 500 најјачих `машина` на свету

          АСТРОФИЗИЧАРИ из Јужне кореје и САД направили су досад највећи и најпотпунији модел васељене са обухватом две трећине њеног обима и 374 милијарде самосталних космичких `честица` од којих свака има своја самостална физичка својства!

          Модел је назван Horizon Run 3 а његов главни творац је јужнокорејски научник Џухан Ким, из Корејског института за специјална истраживања  који је већ, заједно са сарадницима, претходних година лансирао моделе Horizon Run 1 и 2, који су оперисали са 69, односно 216 милиарди објеката.

          `Актери` модела су звезде, групе звезда и целе галаксије, а распоређени су у виду купе чије је `ребро` дугачко 32 милијарде светлосних година, што и чини две трећине видљиве васељене (њна укупна `дужина` се процењује на 46 милијарди светлосних година).

Џухан Ким

          Horizon Run 3 је – како тврде његови творци – саздан `на принципима модела хладне тамне материје ламбда-CDM. Сам модел `описује узајамно утицање космичких објеката једних на друге на сваком могућем растојању и у свим условима`. То, тврде Ким и његове колеге, омогуаћава да се стекне `неупоредиво комплетнија представа о устројству и развцоју космоса`.

          Фантастична количина детаља и тешко замисливи број самих космичких објеката `прогутали` су цео капацитет корејског суперкомпјутера Tachyon II у трајању од целе три недеље. А тај суперкомпјутер – чије се могућности мере са 247 терафлопса - заузима 26. место међу 500 најјачих `машина` на свету.

          Ким је нарочито поносан на то штоп је успео да `ухвати` црвену аберацију далеких космичких објеката и тврдо је уверен да ће његов модел помоћи при рашавању најамбициознијих и најкрупнијих космичких проблема.

          Међу такве, како је нагласио, спадају и тзв. барионе акустичне осцилације које савремена физика сматра звучним `остацима` рађања васељене. Ким верује да ће његов `модел васељене` - управо због своје савеобухватносзи и прецизност – помоћи да ти таласи буду `ухваћени` у не тако далекој будућности.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари