На HD85512b могућ живот, 35 светлосних година од Земље

Велико откриће европских и америчких астронома

  • Не тврдимо зато да би на тој планети било баш пријатно за живот. Али, могући су одређени типови живота. Додуше, мало је вероватно да постоје створења слична човеку јер је сила теже те планете 1,4 пута већа него на Земљи“ – рекла је Лиза Калтенегер из немачког Института „Макс Планк“

          АСТРОНОМИ  су изван Сунчевог система нашли већ другу планету коју сматрају погодном за живот. Како су саопштили на научном скупу у америчком граду Моран, у Вајомингу, та планета има 3,6 пута већу масу од Земљине, а температуре на њеној површини се крећу између 26,5 и 44 степена Целзијуса јер `зона у којој се налази није ни превише топла и ни превише хладна`.

          Још јој нису смислили трајно име, па су јој дали ознаку HD85512b. А утврдили су да се окреће око свог сунца које се начази у сазвежђу Једро 35 светлосних година од наше планете.

          Година на HD85512b траје свега 60 дана, пошто се новооткривена планета налази близу своје звезде која је за 1800 степени хладнија од нашег Сунца.

          Међутим, упозорили су да атмосфера те планете личи на ваздух у сауни јер садржи много вреле паре, па је влажност ваздуха изузетно висока.

          „Не тврдимо зато да би на тој планети било баш пријатно за живот. Али, могући су одређени типови живота. Додуше, мало је вероватно да постоје створења слична човеку јер је сила теже те планете 1,4 пута већа него на Земљи“ – рекла је Лиза Калтенегер из немачког Института „Макс Планк“

          Прва слична планета откривена је 2007. године.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари