NASA планира да на Сатурнов сателит - Титан - пошаље свог „атомског скакавца“

АМЕРИКАНЦИ ИМАЈУ НАМЕРУ ДА СОНДУ CAESAR ПОШАЉУ НА КОМЕТУ 67Р - ДА СА ЊЕ ДОНЕСЕ УЗОРКЕ

  • Елизабет ТЕРТЛ: „Титан је јединствен јер има густу атмосферу, језера и мора од угљоводоника. Има и сложену климу са кружењем материје. Желимо, у суштини, да наставимо мисију сонде „Касини“ и са схватимо да ли на Титану има услова за постојање живота“

        НАРЕДНА сонда NASA из програма New Frontiers може имати задатак да нађе трагове живота на Титану, Сатурновом сателиту.

        Амерички научници су на конференцији за медије у Вашингтону нагласили да би сонда помогла да се процени да ли је уопште могућа појава живота на Титану.

        Шеф нове мисије NASA назване DragonFly, Елизабет Тертл, додатно је објаснила:

        „Титан је јединствен јер има густу атмосферу, језера и мора од угљоводоника. Има и сложену климу са кружењем материје. Желимо, у суштини, да наставимо мисију сонде „Касини“ и да схватимо да ли на Титану има услова за постојање живота“.

        Тертл је навела да ће нова сонда бити нека врста космичког „скакавца“ и у стању да се помера са места на мето, прелећући и стотине километара.

        DragonFly ће моћи да савладава оваква растојања захваљујући атомском „генератору“ који ће га годинама снабдевати енергијом и томе што ће бити опремљен са осам моћних пропелера.

        DragonFly ће бити у стању да све прикупљене податке преноси директно на Земљу.

        „Атомски скакавац“ биће опремљен са четири блока научних инструмената. Имаће, поред осталог, анализаторе тла, гама и неутронски спектрометар, своју бушилицу, метеоролошке детекторе и сеизмометар.

        Међутим, DragonFly би на Титан могао стићи најраније кроз

        Посебна мисија је намењена сонди CAESAR која треба да буде прва која ће са поменуте комете донети узорке њене тврде и гасовите материје.

        CAESAR ће прво бити усмерен према поменутој добро изученој комети 67Р коју су 1969-те открили совјетски научници Клим Чурјумов и Светлана Герасименко. У њеној чијој близини је већ била сонда „Розета“.

         CAESAR ће бити опремљем јонским мотором и до комете би могао стићи (за космичке прилике) релативно брзо, што би омогућило да узете узорке достави на Земљу 2038-ме.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари