NASA се спрема за слање на Сатурнов сателит Титан – подморнице!

ТИТАН ЈЕ – УЗ ЗЕМЉУ - ЈЕДИНО ПОЗНАТО КОСМИЧКО ТЕЛО СА ОКЕАНИМА У ТЕЧНОМ СТАЊУ  

  • Разлика је у томе што су Титанова мора (океани) - смеса метана и етана са значајним примесама азота. Температура његове „воде“ је веома ниска – минус 170 степени Целзијуса. Притисак на површини Титана је 1,5 бар, а температура „ваздуха“ – 93 Келвина
  • Зато је америчка космичка агенција и створила у лагораторијским условима једно такво „море“. Са амером да се утврди са чиме би се све на Титану суочила њена подморница

          NASA је објавила да је започела припреме за лансирање у космос – подморнице!

          Како преноси магазин Fluid Phase Equilibria, биће то „специјална подморница“ која у наредних 20 година треба да стигне до Сатурновог сателита Титана.

          Дуго се сматрало да у целом Сунчевом систему океани постоје само на Земљи, а онда се испоставило да их имају и сателити Јупитера, Сатурна и Нептчуна. Вероватно и Плутон, само што су скривени испод леда.

          Разлика је у томе што су Титанова мора (океани) - смеса метана и етана са значајним примесама азота. Температура његове „воде“ је веома ниска – минус 170 степени Целзијуса. Притисак на површини Титана је 1,5 бар, а температура „ваздуха“ – 93 Келвина.

          Зато је америчка космичка агенција и створила у лагораторијским условима једно такво „море“. Са амером да се утврди са чиме би се све на Титану суочила њена подморница.

          NASA планира, мада се још није определила са дизајном подморнице, а није ни сасвим сигурна да ће таква мисија бити могућа, жели да провери хемијски састав Титановог „мора“, а и да утврди шта се скрива у његовим дубинама.

          Лабораторијом, односно радом групе физичара и хемичара, руководи јан Ричардсон са Вашингтонског универзитета. Њена централна тачка је комора са мешавином течног метана и етана која је охлађена до крајње ниске температуре. Потом је просторија са тим микро-морем испуњена азотом.

          У раствор је убачен специјално конструисани грејач јер Ричардсонов тим рачуна да ће будућа подморница загревати Титаново „море“ око себе.

           Ричардсон и његове колеге већ су утврдили да мешавина постаје гушћа што је под већим притиском и што је температура мања.

          Захваљујући космичкој сонди „Касини“, чија мисија се забршила у септембру прошле године, прикупљена је огромна количина података о Титану који показују да на њему постоји облачност, „острва“ коај су у нестајању и „прастаре реке“...

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари