Немачки и британски астрономи уверени да се наша Земља може видети само са девет планета

ПЛАНЕТЕ СУНЧЕВОГ СИСТЕМА МОГУ СЕ ВИДЕТИ СА 65 ПЛАНЕТА, АЛИ УГЛАВНОМ - МЕРКУР

Уска „зона“ неба из које се могу видети Земља и Меркур

  • На списку су: велика гасна планета поред звезде HAT-P-11 у сазвежђу Лабуд, „врели јупитер“ WASP-68b у сазвежђу Козорога, четири велике планете у систему WASP-47 у сазвежђу Водолија, планета у формирању LkCa 15b у сазвежђу Кочијаш, гасовити џин поред звезде 1RXS 1609 у сазвежђу Шкорпион и планета поред белог патуљка-канибала WD 1145+017 b у сазвежђу Девице
  • Међутим, на њима не постоје услови за живот, па се сматра да је то главни разлог што досад нема успеха у трагању за ванземаљским цивилизацијама

        НЕМАЧКИ и британски астрономи саставили су списак са девет планета чији житељи - ако заиста постоје - могу да знају да наша Земља постоји и за разуман живот на њој - наглашава се у чланку у научном часопису MNRAS.

        Роберт Велс са Универзитета „Квинс“ у Белфасту додатно је указао:

        „Што је нека планета већа - то више „блокира“ светлост своје звезде. С друге стране, на видљивост планете утиче и то колико је близу звезди око које се окреће. Зато - колико год то изгледало парадоксално - ванземаљци имају веће шансе да виде Земљу него гигантске планете Сунчевог система“.

        Велс и његове колеге су истраживали: колико је наша планета видљива потенцијалној „браћи по разуму“ из других звезданих система. И, утврдили су да вероватноћа да било ко било одакле види Земљу, или неку другу планету Сунчевог система, не прелази 2,5 одсто, а да су шансе да се истовремено уоче три планете Сунчевог система сасвим мизерне - не већ од 0,027 одсто.

        Према њиховим истраживањима и прорачунима, највеће шансе да виде Земљу и да је изучавају - имају „становници“ неких екзопланета које се налазе у сасвим одређеним уским „зонама“ неба. А и то под условом да располажу телескопима макар попут „Кеплера“ и „Хабла“.

        Таквих планета је свега 65.

        Већина њих може да „види“ Меркур, а нашу Земљу - само девет.

        На списку су: велика гасна планета поред звезде HAT-P-11 у сазвежђу Лабуд, „врели јупитер“ WASP-68b у сазвежђу Козорога, четири велике планете у систему WASP-47 у сазвежђу Водолија, планета у формирању LkCa 15b у сазвежђу Кочијаш,гасовити џин поред звезде 1RXS 1609 у сазвежђу Шкорпион и планета поред белог патуљка-канибала WD 1145+017 b у сазвежђу Девице.

        Међутим, научници процењују да су мали изгледи да на тим планетама може да постоји живот.

        То је, како сматрају, главни разлог што досад нема успеха у трагању за ванземаљским цивилизацијама.

        Британско-немачки тим се нада да ће телескопи нове генерације TESS и „Џејмс Веб“ помоћи да се у истој „уској зони“ открију нове планете и да се провери - постоји ли живот изван Сунчевог система.
 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари