Остаци „Фобос-Грунта“ пали на бразилску државу Гојас

У 18,45 ПО СРЕДЊЕЕВРОПСКОМ ВРЕМЕНУ

        ОСТАЦИ међупланетарне станице „Фобос-Грунт“ пали су на територију бразилске државе Гојас.

        Руски балистичари су саопштили да су несагорели остаци станице (око 20, укупне тежине до 200 килограма) пали у зону чије су координате 310,7 степени источне дужине и 18,2 сстепена јужне ширине. А унутар тих координата је највећи део територије бразилске државе Гојас.

        При том су нагласили: да су остаци станице падали на приличној удаљености један од другог.

        Првобитно је званични представник руске Ваздушно-космичке одбране (ВКО), пуковник Алексеј Золотухин, био изјавио:

        „На основу података Главног центра Ваздушно-космичке одбране за осматрање космичких прилика, тачка где су пали остаци летелице „Фобос-Грунт“ налази се у акваторији Тихог океана“.

        Он је прецизирао да су несагорели делови апарата пали у 18.45 по средњеевропском времену. У зону у коју се усмеравају (ради потапања) остаци космичких бродова „прогрес». Још конкретније: 1250 километара западно од острва Велингтон.

        Претходних дана се прогнозирало да остаци космичке летелице могу пасти на Мадагаскар или Авганистан, потом - у Атлантски океан, око аргентинског града Росарио и на североисток Бразила.

        „Фобос-Грунт“ је прва  руска међупланетарна сонда, која је у последњих 15 година лансирана, и то 9. новембра са космодрома Бајконур. Ракета-носач „Зенит“ је стартовала нормално, да би у тренутку излаза на трајекторију лета према Марсу „упала у непланирани режим рада“. Отказао је моторни део који је одговоран за правац кретања, тако да је након тога летелица остала на орбити око Земље. 

        „Фобос-Грунт“ је био тежак 13,5 тона, али је од тога гориво чинило - 11 тона.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари