Породица од једне супер-Земље и два гасовита џина величине Нептуна

Ново откриће помоћу супертелескопа „Кеплер“

  • Тројка се окреће око матичне звезде Кеплер-18 која је веома налик на наше Сунце
  • Новооткривена супер-Земља припада групи крупних каменитих планета на којима је теоретски могућ живот, а седам пута је тежа од наше Земље и два пута крупнија и своју звезду обиђе за мање од два дана
  • Један гасовити џин је 17, а други 16 пута тежи од наше Земље, односно – 5,5 и седам пута крупнији од ње

          АМЕРИЧКИ  супертелескоп „Кеплер“ – којег још зову и „ловцем на планете“ – открио је необичну „породицу планета“ коју чине једна супер-Земља и два гасовита џина величине Нептуна. А та тројка се окреће око матичне звезде Кеплер-18 која је веома налик на наше Сунце.

          Вођа тима научника који је проучавао „породицу“, Американац Бил Кохран, изјавио је да око Кеплера-18 – који је десет одсто већи од Сунца - може бити много више планета које још нису уочене.

          Новооткривене планете још нису добиле имена, а Кохран и његове колеге смартају да планета коју су означили са `б` припада групи крупних каменитих планета на којима је теоретски могућ живот. Та планета је седам пута тежа од наше Земље, а два пута крупнија. Међутим, много је ближа свом сунцу и обиђе за мање од два дана!

          Један гасовити џин је 17, а други 16 пута тежи од наше Земље, односно – 5,5 и седам пута крупнији од ње. Први око Кеплера-18 облети за седам и по, а други за 15 дана.

Сам телескоп «Кеплер» НАСА је `укључила` марта 2009. године. Астрономи који њиме управљају досад су открили 1200 објеката који су «кандидати за екзопланете». А 54 од њих сигурно се налазе у такозваној «зони живота».

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари