„Радознали“ на Марсу августа 2012.

АМЕРИЧКИ МАРСОХОД УСПЕШНО ЛАНСИРАН И ВЕЋ УХВАТИО ТРАЈЕКТОРИЈУ ПРЕМА „ЦРВЕНОЈ ПЛАНЕТИ“

  • Према неким проценама, ова мисија ће коштати 2,5 милијарде долара

        МАРСОХОД Curiosity („Радозналост“) лансиран је 26. новембра 2011. у 16,02 сати по београдском времену са космодрома на рту Канаверал.

        Према „црвеној планети“понела га је ракета-носач Atlas V. Када је она одрадила своје,  укључио се марсоходов мотор назван „Кентаур“ који је апарат прво извео привремену орбиту, на кој се задржао 20 минута. Потом је, по команди са земље, усмерио „Радозналост“ према Марсу.

        У предвиђено време, са њим је успоставила везу земаљска станица за осматрање космоса која се налази у Аустралији, поред Канбере.

        Режим рада апарата је нормалан – саопштила је меричка космича агенција НАСА на свом званичном сајту.

        Марсоход Curiosity требало би да се приземљи у кратеру Хејл. У том кратеру се налазе конуси наталоженог слоја, вероватно формирани кретањем водених токова.

        Подножје планине у центру кратера садржи једињења сумпора и глине за која се претпоставља да су настала у  присуству воде. Географски положај кратера повећава вероватноћу да се нађу макар трагови воде. 

        Нови марсоход ће поћи и нешто даље од стратегије „тражи воду“  која се користи у последњим америчким мисијама за истраживање Марса.

        Поред воде, апарати марсохода имају задатак да трагају и за органским материјама - такозваним «градивним блоковима» живота.  

       „Радознали“ марсоход треба да се домогне Марса у августу 2012. године.

        Према неким проценама, ова мисија ће коштати 2,5 милијарде долара. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари