Сигнали «Фобос-Грунту» из Аустралије

Европски космички радар ESTRACK покушаће још двапут да успостави везу са руском међупланетарном станицом

        ЕВРОПСКИ космички стручњаци ће још једном покушати да се повежу са руском међупланетарном станицом „Фобос-Грунт“, саопштио је шеф представништва Европске космичке агенције у Москви Рене Пишел.

        «Биће то још један покушај, а затим ће наша станица за осматрање космоса ESTRACK, која се налази поред аустралијског града Перт, направити паузу. Следеће недеље, у уторак 29. новембра 2011. године из Аустралије ће уследити још један покушај да се добије сигнал са «Фобос-Грунта» - прецизирао је Пишел.

        Први пут је ESTRACK  - после двонедељног прекида сваког контакта са руским космичким апаратом - успео да пренесе наредбу на „Фобос-Грунт“ и да повратно добије сигнал – фреквенцу, то јест да прими телеметријске податке.

        Као што су ФАКТИ  већ објавили, „аустралијски“ подаци се нису могли дешифровати, али је потом руска станица за праћење на космодрому Бајконур успела да прими „читљиву“ телеметријску информацију. 

        Аутоматска међупланетарна станица „Фобос-Грунт“ је, да подсетимо, први руски пројекат у последњих 15 година чији је задатак требало да буде достављање узорака тла са Марсовог сателита Фобоса. Међутим, после лансирања 9. новембра није успела – због неукључивања мотора - да изађе на трајекторију лета на Марс, па је остала на орбити по којој кружи око Земље. 

        Ништа није вредело што су се соларне батерије отвориле.  «Фобор-Грунт» је остао на стартној орбити. Станица није преносила телеметријске податке и није реаговала на радиокоманде са Земље.

        Руски космички стручњаци претпостављају да је узрок свему била програмска грешка узрок и зато су и покушавали да апарату дају команду за извлачење из `заштитног режима`.

        Проблем што је и што је апарат у најкритилнијим моментима био у невидљивој зони за руске космичке радаре. Зато су им у помоћ прискочиле европске колеге које имају ширу межу станица за праћење.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари