„Троспратница“ била најближа Земљи за протеклих пола века

АСТЕРОИД 2012 BX34 ПРОЛЕТЕО ПОРЕД НАШЕ ПЛАНЕТЕ

НА УДАЉЕНОСТИ 65.400 КИЛОМЕТАРА

  • Овај астероид  поново приближити нашој планети 8. октобра 2013. године. Према рачуницама астрофизичара, тада ће овај „објекат“ промера десет метара поред Земље проћи на знатно већој удаљености - 54,7 милиона километара
  • Астериоди такве величине по правилу потпуно сагоре у њеној атмосфери. На висини од 30-40 километара

            АСТЕРОИД 2012 BX34 – величине троспратнице – пролетео је 27. јануара поред наше Земље на најмањем растојању за последњих пола века!

            Астрофизичари су израчунали да је та удаљеност била: 65.400 километара. И саопштили: да ће се овај астероид  поново приближити нашој планети 8. октобра 2013. године.

            Према њиховим рачуницама, тада ће овај астероид промера десет метара поред Земље проћи на знатно већој удаљености – 54,7 милиона километара.

            Овај космички „објекат“ је 25. јануара открио амерички телескоп „Каталина“. Иначе, он није увршћен у „групу потенцијално опасних“, то јест - искључује се могућност његовог судара са Земљом.

            „Каталин“ му је „ушла у траг“ у моменту кад се налазио 30.000 километара изнад геостационарних сателита.

            Раније се сматрало да овај астериод може имати и 18 метара у пречнику. Научници, међутим, верују да он ни у том случају не би представљао реалну опасност по нашу планету. Зато што астериоди такве величине по правилу потпуно сагоре у њеној атмосфери. На висини од 30-40 километара. То се догађа, у просеку, једном годишње, остављајући светли траг на небу.

            Астероид  2012 BX34 ће се 25. априла мимоићи са Меркуром на удаљености 10,4 милиона километара.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари