Астрономи утврдили да најмање три планете из система TRAPPIST-1 имају атмосферу и воду

ЗАСАД СУ НАЈОЗБИЉНИЈИ КАНДИДАТИ ЗА ЕВЕНТУАЛНУ ЉУДСКУ КОЛОНИЗАЦИЈУ

  • TRAPPIST-1 је од Земље удаљен само 40 светлосних година у смеру сазвежђа Водолија. Све три најзанимљивије планете се окрећу око црвеног патуљка и налазе се у такозваној „зони живота“ унутар које вода може да постоји у течном стању
  • Установљено да су свих седам планета по облику и устројству веома сличне Меркуру, Венери, Земљи, Месецу и Марсу. Такође: да најмање пет њих - b, c, d, e и f - имају атмосферу која је по густини и особинама слична атмосфери Земље

        ОРБИТАЛНА опсерваторија „Хабл“ помогла је планетолозима да докажу да најмање три планете у систему TRAPPIST-1 имају „нормалну“ атмосферу и да располажу значајним количинама воде.

        То их - према тексту објављеном у научном магазину Nature Astronomy - чини главним кандидатима за колонизацију.

        Емори Трио (Amaury Triaud) из Астрономског института Кембриџа (Велика Британија) додано разјашњава:

        „Након што смо открили ту задивљујућу породицу планета, наш тим је са нестрпљењем чекао на новости о TRAPPIST-1. И, ево, ево атмосфере и воде. Све у свему, тих седам планета већ су постале најизученији светови изван Сунчевог система 2.

        TRAPPIST-1 је од Земље удаљен само 40 светлосних година у смеру сазвежђа Водолија.

        Све три најзанимљивије планете се окрећу око црвеног патуљка и налазе се у такозваној „зони живота“ унутар које вода може да постоји у течном стању.

        Све три имају масу која је упоредива са Земљином.       

        Трио и његове колеге процењују да живот може постојати на површини две од тих седам планета - на TRAPPIST-1f и TRAPPIST-1g, које су најсличније нашој планети.

        Трагове воде у систему TRAPPIST-1 Трио и његове колеге открили су још у септембру 2017-те, али тада нису били сигурни постоји ли вода на самим планетама или у простору око њих.

        Да би ту непознаницу решили, помоћу „Хабла“ су додатно изучили планете d, e, f, g.              

        Установили су да су свих седам планета по облику и устројству веома сличне Меркуру, Венери, Земљи, Месецу и Марсу.

        Такође: да најмање пет њих - b, c, d, e и f  - имају атмосферу која је по густини и особинама слична атмосфери Земље.

        Трио и његова екипа сматрају да атмосфера планета d, e и f садржи велике количине паре, а да вода чини најмање 5 одсто самих планета.

        Трио признаје да све ово још увек не значи да је нека од седам планета-сестара из система TRAPPIST-1 подесна за људски живот, али наглашава и да се не може тврдити ни супротно.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари