Војаџер-1 стигао до краја Сунчевог системa и ускоро улази у међузвездани простор

ПРВИ ПУТ ЈЕДАН АПАРАТ СА ЗЕМЉЕ

УШАО У „КОСМИЧКО ЧИСТИЛИШТЕ“

  • Војаџер-1 се пробио у оно што називамо зоном стагнације која се налази у најспољнијем слоју гигантског „балона“ који обавија наш Сунчев систем... Сонда наставља свој пут, па нећемо морати да дуго чекамо да бисмо коначно сазнали - шта је то космос између звезда. Видећемо како то изгледа - саопштио је Ед Стоун, астроном којем је поверено праћење мисије ове сонде
  • Међупланетна станица (сонда) Војаџер-1 лансирана је још 1977. године и већ се од Сунца удаљила читавих 18 милијарди километара, али још није реално продрла у међузвездани простор и налази се у хелиомантији

            СОНДА „Војеџер-1“, која истражује саму периферију Сунчевог система, стигла је досад потпуно неистраживану зону између нашег планетарног система и тзв. међузвезданог просотра.

            Подаци које је сонда већ послала показују да је тај простор својеврсно „космичко чистилиште“ у којем се Сунчево магнетно поље појачава, а честице високих енергија се“припремају“ за прелазак у међузвездани просотор.

            Војаџер-1 се пробио у оно што називамо зоном стагнације која се налази у најспољнијем слоју гигантског „балона“ који обавија наш Сунчев систем... Сонда наставља свој пут, па нећемо морати да дуго чекамо да бисмо коначно сазнали - шта је то космос између звезда. Видећемо како то изгледа - саопштио је Ед Стоун, астроном којем је поверено праћење мисије ове сонде.

            Међупланетна станица (сонда) Војаџер-1 лансирана је још 1977. године и већ се од Сунца удаљила читавих 18 милијарди километара, али још није реално продрла у међузвездани простор и налази се у хелиомантији. На граници хелиосфере, поменутог „балона“ око Сунца испуњеног сунчевом плазмом.

            Стоун је изјавио да још није јасно кад ће сонда ући у међузвездни простор јер то може бити већ за који месец, али за коју годину. Он признаје да су прогнозе „потпуно незахвалне“ упркос томе што је брзина сунчевог ветра - у зони у којој се Војаџер-1 тада налазио - још у априлу 2010 била равна нули, што је сведочило да је сонда ушла у нову област космичког простора. Њени подаци су упућивали и на закључак да притисак међузвезданог простора напросто „пресује магнетно поље“.

            Приближавање сонде - уверен је Стоун - сигнализира и то што су њени апарати већ регистровали стоструко повећање струја високоенергетских електрона који „долазе извана“. Истовремено се двоструко смањио њихов из унутрашњости Сунчевог система.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари