„Нано“ тежак само килограм, а биће лансиран – са Бајконура или из Индије

Египат спреман да лансира сателит направљен знањем својих научника и инжењера

* У Египту већ 20 година функционише национални космички програм («Египат и космос»)

* У фебруару је Египат на две године одложио планирано лансирање (2013. године) сателита за потребе истраживања Земље EgySat-2, са 60 одсто египатских научних и инжењерских конструкторских решења

          ВЕШТАЧКИ сателит „Нано“ који је конструисан, произведен и монтиран напорима искључиво египатских научника, ускоро ће бити лансиран на орбиту око Земље, пренела је агенција МЕНА речи државног министра за питања науке Египта Надије Захари.

          Национална космичка агенција Египта тренутно изучава питања везана за лансирање сателита, посебно она која су везана за избор одговарајућег космодрома. Преговори о лансирању се воде са Казахстаном и Индијом, открила је Захари.

          Очекује се да ће египатски сателит "Нано" бити на орбити од шест месеци до једне године. Сателит је опремљен системима допунског пуњења сунчевом енергијом. Тажак је само један килограм, а обављаће научна истраживања.

          У његовом конструисању и изградњи учествовали су само египатски стручњаци и научници из Националне космичке агенције, Каирског универзитета и низа египатских компанија из области електронике. Захари је реализацију овог националног пројекта назвала огромним научним продором Египта.

          У Египту већ 20 година функционише национални космички програм («Египат и космос») који има циљ да омогући независност у космичким истраживањима. Донедавно је значајну помоћ Египту у конструисању и производњи сателита, као и навигационих и телевизијских уређаја пружале Русија, Украјина, Кина, САД и земље Европе.

          У фебруару је Египат на две године одложио планирано лансирање (2013. године) сателита за потребе истраживања Земље EgySat-2, са 60 одсто египатских научних и инжењерских конструкторских решења.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари