Падајући амерички сателит угрожава 2,16 милиона људи

ШАНСЕ ДА ВАМ ИСЛУЖЕНИ КЛИМАТСКИ САТЕЛИТ NASA ПАДНЕ НА ГЛАВУ СУ 1:3200

UARS – Upper Atmosphere Research Satellite

  • Ризик је обично „само“ 1:10.000, али Американци уверавају да „објекти који се враћају на земљу” до сада никада никога нису повредили

  • NASA саопштила да остаци сателита могу бити разбацани у кругу 400-500 километара и упозорила да се не дирају, а Би-Би-Си пренео да је могуће да ће сателит, у свом финалном прелету преко планете, прећи преко Велике Британије

     АМЕРИЧКА свемирска агенција НАСА објавила је да очекује да ће њен климатски сателит над којим је изгубила контролу пасти на земљу негде у петак 23. септембра увече по Гриничу, преноси сајт Би-Би-Сија.

     Још увек се не зна када тачно и где ће се овај сателит вратити у атмосферу.

     Стручњаци кажу да ће моћи да прогнозирају место и време пада тек 12 сати пред улазак у атмосферу.

     НАСА не крије да постоји ризик да ће неко изгубити живот падом овог сателита за истраживање горњих слојева атмосфере (UARS – Upper Atmosphere Research Satellite). Чак су њени стручњаци открили стручне процене да су шансе да вам сателит падне на главу су 1 према 3200, каже се у саопштењу америчке свемирске агенције.

     Овај ризик по јавну безбедност, по самом признању НАСА-е је виши него обично, а то је 1:10.000. Међутим, званичници ове агенције уверавају да `објекти који се враћају на земљу` до сада никада никога нису повредили.

     НАСА-ин „посрнули“ сателит је лансиран 1991. са спејс шатла „Дискавери“ и имао је за мисију проучавање земљине атмосфере, нарочито њеног заштитног озонског омотача.

     НАСА је упозорила јавност да се не дирају одломци ове летилице, уколико их неко пронађе, и апеловала на грађане да их одмах пријаве властима. Такође је проценила да остаци могу бити разбацани у радијусу од 400-500 километара. Очекује се да ће сателит пасти између 57. степена северне географске ширине и 57. степена јужне, што је појас најгушће насељености на планети.

     Ако се последња цифра процене светске популације (6.916.396.000) подели са ризиком од удара сателита (1:3,200), добија се да је потенцијално угрожено преко 2,16 милиона становника планете.

     У свом последњем саопштењу, НАСА је објавила да сателит „неће прећи преко северне Америке“, а новинар Би-Би-Сија је пренео могућност да ће сателит, у свом финалном прелету преко планете, прећи преко Велике Британије.

     Овде може погледати аматерски снимак сателита у паду:

(снимак направио Тјери Лего) 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари