Блинкен: Признајемо да су и САД неким потезима подривале свет заснован на правилима

НАГЛАСИО ДА СУ СЕ САД ВРАТИЛЕ ПАРИСКОМ КЛИМАТСКОМ СПОРАЗУМУ, ДА СЕ ВРЋАЈУ `АТОМСКОМ` СА ИРАНОМ

* ФАКТИ: Амерички државни секретар признањем да су САД  подривале поредак у чијем успостављању и наметању су саме пресудно утицале не критикује Сједињене Државе. То је накнадно торпедовање спољне политике Доналда Трампа! То режим Бајден-Блинкен ништа не кошта и не боли. Напротив, вашингтонски двојац верује да на томе убире поене. Нарочито међу америчким европским вазалима и сателитима...

___________________________________________________________

       АМЕРИЧКИ државни секретар Ентони Блинкен признао је да је цео низ америчких потеза последњих година подривао "поредак заснован на правилима" и поверење других земаља у посвећеност Вашингтона важећим споразума.

       „Свако треба да одговара за приврженост својим обавезама које је добровољно преузео. Ово важи и за Сједињене Државе. Знам да су неке наше акције последњих година поткопале поредак заснован на правилима и натерале друге да се питају да ли смо и даље томе посвећени “, рекао је он на онлајн заседању Савета безбедности УН.

       Нагласио је да се Сједињене Државе под руководством Џоа Бајдена „враћају мултилатералном раду са међународном заједницом“. И додао:

       „Поново смо се придружили Париском климатском споразуму, вратили се сарадњи са Светском здравственом организацијом, радимо на повратку у Савет УН за људска права, ангажовани смо дипломатски на обнови атомског споразума са Ираном и јачамо режим нуклеарног наоружања“.

       Утицајни руски сенатор Алексеј Пушков оценио је пре неки дан да „свет заснован на правилима“, за какав се залажу Сједињене Државе и њихови савезници, нема никакве везе са Повељом УН и међународним правом.

       Према његовим речима, земље које стоје иза „света заснованог на правилима“ умешане су у бројне светске сукобе, ратове, пучеве, а подржавале су чак и Исламску државу.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари