Хоће ли се државни тужилац позабавити једним истраживањем БИРОДИ?

ШЕФ ПОСЛАНИЧКЕ ГРУПЕ СНС ОЦЕНИО ДА У ТОМ ИСТРАЖИВАЊУ ИМА ЕЛЕМЕНАТА КРИВИЧНОГ ДЕЛА

Зоран Гавриловић

* Шеф посланичке групе СНС Александар МАРТИНОВИЋ: „Подаци БИРОДИ-ја служе да се председник СНС Александар Вучић представи као вођа неке неписмене и слабо образоване Србије, а опозиција као представници неке нове перспективне елитне Србије

* Представник Бироа за друштвена истраживања Зоран ГАВРИЛОВИЋ: Мартиновићев позив тужиоцу је још један доказ претњи власти са којима се у Србији суочавају не само медији него и истраживачи јавног мњења који свој посао раде у складу са правилима струке

* ФАКТИ: БИРОДИ је објавио да су гласачи СНС старији грађани и слабо образовани, а Мартиновић је поставио питање: како сте до тога дошли с обзиром да су гласања тајна. Гавриловић се куне да су до тога дошли радећи по „правилима струке“. Али, ко у Србији контролише да ли анкетне агенције и структруре попут БИРОДИ-ја раде поправилима струке“? Докле ће им се веровати на „часну реч“?

_____________________________________________________________________

         ПРЕДСТАВНИК Бироа за друштвена истраживања (БИРОДИ) Зоран Гавриловић оценио је да је захтев шефа посланичке групе Српске напредне странке Александра Мартиновића тужилаштву да испита да ли у резултатима истраживања БИРОДИ-ја има елемената кривичног дела још један доказ претњи власти са којима се у Србији суочавају не само медији него и истраживачи јавног мњења који свој посао раде у складу са правилима струке.

         "БИРОДИ позива тужилаштво да реагује уколико смо прекршили неки закон... Ми ћемо се обратити релевантним међународним организацијама поводом тог иступа наставника Више школе у Параћину и посланика СНС", рекао је Гавриловић агенцији Бета.

         Мартиновић је раније данас тражио да тужилаштво реагује због података које је објавио БИРОДИ да су гласачи СНС старији грађани и слабо образовани и оценио да је то "опасна појава" и да "има елемената кривичног дела".

         "Подаци БИРОДИ-ја служе да се председник СНС Александар Вучић представи као вођа неке неписмене и слабо образоване Србије, а опозиција као представници неке нове перспективне елитне Србије", рекао је Мартиновић и упитао како је БИРОДИ дошао до података да су гласачи СНС углавном најстарији грађани Србије и да су слабо образовани "с обзиром да је у Србији право гласа тајно".

         Гавриловић је рекао да се у свакој анализи и истраживању, било да је реч о истраживању јавног мњења или социолошком истраживању, ради такозвана сегментација по полу, старости, образовању, месту становања, приходима и другим стварима и да се то представља јавности.

         "По међународним стандардима, свако ко ради истраживање је дужан да објави податке на којем узорку и с ким је радио истраживање", рекао је он.

         Гавриловић је додао да истраживања БИРОДИ-ја показују да у протекле две године "постоји цензура тема" и у оквиру истраживања јавног мњења и да се презентују само резултати истраживања која се баве рејтингом странака и лидера, али не и њихова заступљеност у медијима, која је такође јако битна за рејтинг.

         "Ако смо прекршили неки закон, нека тужилаштво реагује. Њима није спорно да купују јавним новцем, као странка, услуге ИПСОС Стратеџик маркетинга, који је јунак извештаја Савета за борбу против корупције, а смета им БИРОДИ, који честито ради свој посао", рекао је он.

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари