Караџић: Сматраћу се ратним заробљеником В. Британије – будем ли пребачен у неки од њених затвора

ОДБРАНА ПРВОГ ПРЕДСЕДНИКА РС ОСПОРИЛА ОДЛУКУ О ЊЕГОВОМ ПРЕМЕШТАЊУ У ВЕЛИКУ БРИТАНИЈУ

* Питер РОБИНСОН: Председник Караџић разуме да не може да бира мјесто у којем ће служити казну, али сматра да је неодговорно да га Механизам пошаље у државу у којој би био у опасности од муслиманских екстремиста или би морао да издржава казну у самици, што значи да би у британском затвору био ратни зробљеник јер је Велика Британија у рату била на страни муслимана.  Буде ли Караџић убијен у британском затвору - `Хаг` ће се заувек дискредитовати

* Казну у Великој Британији, у затвору Вејкфилд, издржавао је српски генерал Радислав Крстић. Њега су 2010. године тројица муслимана напала и шипком тукла по тијелу, а жилетом исекли по лицу и делимично пререзали врат.  Један од њих је покушао да га закоље, али је генерал успео да га одгурне и да се одбрани док нису интервенисали стражари

* ФАКТИ: Британски министар спољних послова, Доминик Раб, на свом Твитеру је написао да се његова земља поноси свим што је учинила да обезбеди његово хапшење, а и тиме што ће баш у њој издржавати казну. Ово само показује колико је Караџић у праву што ће се сматрати `ратним заробљеником` Велике Британије. Нимало узгред: Рабов ПОНОС свим што је Лондон учинио да обезбеди (Караџићево) хапшење“ додатни је разлог да Србија отвори истрагу која би показала: како је и под којим околностима био у Београду ухапшен први председник Републике Српске и њен вероватно кључни творац...

______________________________________________________

       ОДБРАНА Радована Караџића уложила је приговор на одлуку Механизма за кривичне судове у Хагу да њeн брањеник буде премештен у затвор у Великој Британији.

       У приговору су изнесене сумње да он тамо неће бити безбедан.

       Адвокат првог председника Републике Српске, Питер Робинсон, истакао је да одбрана сматра да се ради о веома опасном развоју ситуације за Караџића.

       Он је додао да не зна у који ће конкретно затвор бити пребачен Караџић, јер је Механизам одбио да то саопшти иако је одбрана тражила.

       "Председник Караџић разуме да не може да бира место у којем ће служити казну, ипак, било је неодговорно да га Механизам пошаље у државу у којој би био у опасности или би морао да издржава казну у самици, када су на располагању друге државе у којим такви проблеми не постоје", рекао је Робинсон за "Вечерње новости".

       Робинсон је нагласио да Караџић сматра да би у британском затвору био "ратни зробљеник" јер је велика Британија у рату била на страни муслимана, те да ће бити у опасности од муслиманских екстремиста.

       Према његовим ријечима, "буде ли убијен у затору у Великој Британији, Механизам ће од Караџића створити мученика, што ће заувек поткопати рад овог суда".

Генерал Радислав Крстић

       Робинсон је потврдио да је одбрана добила одлуку о премештању из Хага у затвор у Великој Британији.

       Јавност је о овој одлуци обавестио министар спољних послова Велике Британије Доминик Раб на свом Твитеру. Он је написао да је та земља сагласна са одлуком да Караџић буде пребачен у један од њених затвора и да треба да се поноси свиме што је учинила да обезбеди његово хапшење, па до тога да баш у тој земљи издржава казну.

       Интересантно је, пишу "Новости", да је Раб после 50 минута поново твитовао и написао да свима жели срећан Бајрам и да се ове недеље придружио виртуелном ифтару, како би безбедно прославио тај муслимански празник.

       Казну у Великој Британији, у затвору Вејкфилд, издржавао је српски генерал Радислав Крстић, а тамо је стално примао претње од муслиманских затвореника, више пута су покушали да га нападну.

       Генералу су 2010. године тројица муслимана успела да приђу и нападну га, када су га шипком тукли по телу, а жилетом исекли по лицу и делимично пререзали врат.

       Један од њих је покушао да га закоље, али је генерал успео да га одгурне и одбрани се пре него што су интервенисали стражари.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари