Генетичари утврдили да су корали једини данас живи савременици диносауруса

УТВРЂЕНО ЈЕ ДА СУ СЕ ПОЈАВИЛИ ПРЕ 160 МИЛИОНА ГОДИНА И ДА СУ ПРЕЖИВЕЛИ СВЕ КАТАКЛИЗМЕ

 

* Тод ЛАЏУНЕС са Универзитета Пенсилваније: „Окаменели остаци корала сведоче да су се они појавили приближно у исто време када и алге са којима су у симбиози. То се није догодило случајно. Симбиоза им је омогућила  да освоје сва мора на планети и да преживе све до нашег времена“

_________________________________________________________________________________

         НАУЧНИЦИ су утврдили да на нашој планети и данас живе жива бића која су била савременици диносауруса. Која су преживела неколико масовних изумирања животињских врста.

         У тексту објављеном у научном магазину Current Biology, амерички генетичари тврде да су непобитно утврдили да су то – корали који су се појавили још у периоду Јуре и успели да се отада одрже у континуитету.

         Тод Лаџунес са Универзитета Пенсилваније поводом сазнања до којих је дошао заједно  са колегама рекао је:

 

         „Раније смо сматрали да су се савремени корали појавили пре приближно 50 милиона година. Међутим, сада знамо да је то било знатно раније – пре 160 милиона година. Тада су преци полипа и алги почели да живе заједно, а то је био сам почетак ере диносауруса. Преживели су неколико страшних катаклизми које су уништавале све живо на Земљи“.

         Корали су најстарији и најпримитивнији познати бескичмењаци чији преци су се појавили још у време Камбријумске експлозије.

         Некад су били грабљивице, а данас већина полипа се храни захваљујући `одгајању` симбиотичких једноћелијских алги.

         Колоније корала реагују на све промене у океанима.

         Подизање просечне температуре воде и њене киселости им смета да `лове` јоне калцијума који им је неопходан да одржавају своја станишта – коралне гребене.

         Лаџунес и његове колеге су, поред осталог, поимно изучиле ДНК различитих алги из породице Symbiodinium које живе унутар полипа.  

         Испоставило се да све те алге имају истог претка који је „невероватно стар“, односно - да се појавио на Земљи на самом почетку периода Јуре.

         Од њих се развило 15 нових видова алги унутар породице В Symbiodiniaceae којој су припадале алге Symbiodinium.

         Лаџунес додатно наглашава:

         „Окаменели остаци корала сведоче да су се они појавили приближно у исто време када и ове алге са којима су у симбиози. То се није догодило случајно. Симбиоза им је омогућила  да освоје сва мора на планети и да преживе све до нашег времена“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари