Рудна богатства подводних вулкана Атлантика постају нови Елдорадо – почиње светска туча око њих

ИМА ИХ 13 И НЕЗАМИСЛИВО СУ БОГАТИ ТЕЛУРОМ, ЗЛАТОМ, ГВОЖЂЕМ, НИКЛОМ, ВАНАДИЈУМОМ...

* Један од њих је Тропик - подводни вулкан пречника 50 километара. Налази се на три километра дубине, а врх му је 1.,100 изнад површине воде. Настао је пре 119 милиона година, а налази се 463 километра јужно од Канарских острва

* Израчунато је већ да свака тона Тропикове коре вулканског порекла садржи  у просеку по 234 килограма гвожђа, 169 килограма магнезијума, 5 килограма кобалта, 3 кг ванадијума, 3,5 кг ретких елемената и 182 грама платине. Платине је на Тропику 365 пута више него било где на свету, кобалта – 290 пута више, ванадијума 24 пута, никла 59 пута, а ретких метала – 10 пута

* У трци је осам земаља – Шпанија, Велика Британија, Немачка, Индија, Кина, Русија, Француска и Јужна Кореја – све претендују да експлоатишу ту скривена природна богатства. Укључиће се и Мароко, Западна Сахара и Мауританија којима су подводни вулкани-рудници најближи

______________________________________________________________________________

         КАНАРСКА острва се сматрају бисером Шпаније. не само зато што њене чувене плаже привлаче милионе туриста.

         Канарска острва – како се открило последњих година – нису само песак који доноси `злато`.

         Недалеко од тог архипелага – испод површине Атлантика - шпански океанолози и океанографи открили су право Елдорадо.

         Група од 13 подводних вулкана (Ехо, Папс, Драго, Тропик и други), а у географском жаргону су познати као „баке Канарских острва“ – богата је златом, кобалтом, телуром и другим драгоценим природним елементима.

         Прво је 2016-те дубоководна геолошка научна експедиција – у којој су били и Шпанци и Британци – утврдила да је подводна планина-вулкан Тропик пребогата драгоценим металима.

         Тачније: да их је толико да им ни једно налазиште на копну не би могло ни близу да конкурише.

         Тропик је подводни вулкан пречника 50 километара. Налази се на три километра дубине, а врх му је 1.,100 изнад површине воде.       

         Настао је пре 119 милиона година, а налази се 463 километра јужно од Канарских острва. Процењује се да су на том месту залихе телура 2.670 тона, што је безмало 10 одсто од свих познатих светских резерви тог металоида.

         Седам земаља – Велика Британија, Немачка, Индија, Кина, Русија, Француска и Јужна Кореја – претендују да експлоатишу ту скривена природна богатства, а још једна – да постане њихов власник. То је Шпанија, али је она у проблемима због којих тренутно не може осталима да равноправно конкурише.

         Подводно налазиште је 250 миља удаљено од Канарских острва и формално се не може сматрати шпанским. То у престоницама побројаних земаља добро знају.

         Мадрид то такође зна, али претендује на најмање четири подводне планине са вулканима у зони Средишњег Атлантског гребена и тражи да му УН признају право на подводни свет 350 миља око Канара. Међутим, тако нешто би било могуће да Канари нису острва већ периферија територије континенталне Шпаније.

         Мадрид зна шта тражи. Телур је најпожељнији материјал за турбине електричних централа на ветар јер је тако склизак да фактички не прави никакав отпор и не троши се. Користи се и за соларне батерије и производњу брзих смартфона.

Телур

         А са телуром по правилу иду заједно кобалт, ванадијум, никл, итријум и злато.

         Тропик је – како су показала досадашња истраживања – прекривен четири центиметра дебелом кором од телура. Концентрација тог металоида је 50 хиљада пута већа него у било ком руднику на копну.

         Тропик је прекривен и са 25 центиметара дебелом кором са изузетним концентрацијама ванадијума (0,24%), никла (0,3%), итријума (0,35%) и кобалта (0,5%). Нађени су и платина, родијум, рутенијум и паладијум.

         Израчунато је већ да свака тона Тропикове коре вулканског порекла садржи у просеку по 234 килограма гвожђа, 169 килограма магнезијума, 5 килограма кобалта, 3 кг ванадијума, 3,5 кг ретких елемената и 182 грама платине.

         Платине је на Тропику 365 пута више него било где на свету, кобалта – 290 пута више, ванадијума 24 пута, никла 59 пута, а ретких метала – 10 пута.

         У све желе да се умешају и Мароко и Западна Сахара, од чије обале до Тропика је само 241 миља. наравно, и Мауританија којој је до Тропика само 67 миља.

         Близина афричким земљама даје солидне шансе.

         А Јапан је управо саопштио да је разрадио техологију за дубоководно рударење...

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари