Руски академик Генадиј Матишов: Свет чека Мало ледено доба

ТВРДИ ДА ЈЕ КЛИМА „КРЕНУЛА НА ТУ СТРАНУ“ ИАКО СЕ ТАКВЕ ПРОМЕНЕ ТЕШКО УОЧАВАЈУ ЗА ЖИВОТА ЈЕГНОГ ЧОВЕКА

* „Наступиће тек кроз хиљаде година. Да су поборници теорије глобалног загревања били у праву - лед на Арктику већ би се отопио. У сваком случају, топлом периоду на Арктику је дошао крај

____________________________________________________

       ЧОВЕЧАНСТВО уместо глобалног загревања чека Мало ледено доба, изјавио је руски академик Генадиј Матишов, научни директор Јужног научног центра Руске академије наука.

       Према овом научнику, топлом периоду на Арктику је дошао крај, а клима је кренула ка хладном циклусу.

       „Пре четири године, био сам на Северном полу. <...> Стојиш тамо крајем августа, а около снега, бели медведи. Стојиш и мислиш: „Да ми је да овде, бар на један дан, доведем присталице глобалног загревања. Јер, да су поборници теорије глобалног загревања били у праву - лед на Арктику већ би се отопио.“, рекао је Матишов.

       Он наглашава да је клима циклична и тврди: почиње захлађење, а не додатно загревање. Наводи да о томе сведочи неравнотежа климе у европском делу Русије: хладне зиме, суше, пожари, интензивне падавине.

       Додао је да прошлогодишња необично топла зима у централној Русији не треба да збуњује. У исто време су мразеви `дрмали` Северну Америку, а снежних падавина било је чак и на Блиском истоку.

       „Идемо ка Малом леденом добу. Али, наступиће тек кроз хиљаде година. Промене које воде ка таквим променама нису приметне за људског живота“ - закључио је руски научник.

       Недавно је и Олег Покровски, професор Руског државног хидрометеоролошког универзитета, упозорио сународнике да предстоји глобално захлађење.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари