Север Сједињених Држава притисла поларна зима, цвокоће и север Британије

НА ЧЕЛУ СПИСКА НАЈСНЕЖНИЈИХ ГРАДОВА СВЕТА ТРИ ЈАПАНСКА, А МЕЂУ 10 И ПО ТРИ АМЕРИЧКА И КАНАДСКА

ž

Нијагарин водопад

        СEВЕР Сједињених Држава - северне равнице у области Великих језера и у северном делу Средњег запада САД – задесиле су поларне хладноће због чега су власти увеле хитне мере заштите становништва.

        Становници Чикага, трећег по величини града у земљи, који је раније назван Ветровитим градом, пробудили су се са погледом на блокове леда на каналима и језеру Мичиген.

        У граду је било минус 33 степени Целзијуса, чиме је надмашен рекорд у хладноћи за 30. јануар, који је постигнут 1966. са минус 26 степени.

        На два аердрома у Чикагу, О'хер и Мидвеј отказано је 1.500 летова.

        На северозападу Минесоте  у малом месту Махномену, температура је пала на минус 40 степени Целзијуса, а због ветра, осећала се као да је минус 53 степена.

         И на Велику Британију се спустила најхладнија зимска ноћ. Са температурама – у Шкотској и Северној Ирској и на северу Енглеске  – и  до минус 11.

         Аеродроми Манчестера и Ливерпула отказали су десетине летова.

         У Лондону је без снега, али са минус три.

         Американци су направили ранг-листу градова са више од 100.000 становника у којима пада највише снега. Од два до осам метара.

         На првом месту је јапански Аомори, а на другом и трећем – такође јапански – Сапоро и Тојама. Четврти је сент Џонс, пети Квебек, а шести Сиракуза.

         Седми је Сагенеј, осма Акита, девети Рочестер, а десети Бафало.

         У Русији су традиционално највећи снегови на Камчатки. До два метра. 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари