Путин: Антируске санкције Запад су већ довеле до кризе без преседана

ПРИЗНАО ДА СЕ И РУСИЈА СУОЧАВА СА ИЗАЗОВИМА, АЛИ ИХ СМАТРА НОВИМ МОГУЋНОСТИМА И ОПЦИЈАМА

* У Немачкој је инфлација у марту на годишњем нивоу убрзала до 7,3 одсто са 5,1 одсто месец дана раније. То су рекордни показатељи за читаву историју посматрања немачког завода за статистику Дестатис

* У Британији је годишња инфлација порасла на 7% у марту са 6,2% месец дана раније, што је највећи узлет од 1992. године

________________________________________________________

       ОДЛУКА европских и америчких политичара да уведу нова антируска ограничења довела је до кризе без преседана на Западу, рекао је Владимир Путин на скупу о развоју руског Арктика.

       „Одбијање једног броја западних земаља  нормалне сарадње, укључујући и руске енергенте – барем неке од њих, већ је погодило милионе Европљана, изазвало је праву енергетску кризу, а осећа се и у Сједињеним Државама. Цене свуда расту, а инфлација обара рекорде – за те земље је то апсолутно без преседана“.

       Путин је признао да се и Русија „такође суочава са изазовима“, али је нагласио да их он види као нове могућности и опције“.

       Шеф руске државе уверен је да ће његова земља моћи да повећа домаћу потрошњу нафте, гаса и угља, да подстакне дубоку прераду сировина и повећа снабдевање енергентима  других региона света.

       Према подацима америчког Министарства рада, до краја марта потрошачке цене су у САД порасле за 8,5 одсто на годишњем нивоу. То је највећи пораст од децембра 1981. године.

       У Немачкој је инфлација у марту на годишњем нивоу убрзала на 7,3 одсто са 5,1 одсто месец дана раније.

       То су рекордни показатељи за читаву историју посматрања немачког завода за статистику Дестатис.

       У Британији је годишња инфлација порасла на 7% у марту са 6,2% месец дана раније, што је највећи узлет од 1992. године.

       Амерички председник Џо Бајден рекао је дан раније да је нагли раст цена у САД изазван деловањем Русије, а да је операција у Украјини довела је до поскупљења гаса и хране широм света.

        Региструјте се на наш Telegram канал: https://t.me/faktorga

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари