Путин: Донбаске републике смо признали у границама које су оне унеле у своје уставе

НАГЛАСИО ДА ЋЕ РУСИЈА – БУДЕ ЛИ ПОТРЕБНО – ДОНБАСУ ПРУЖИТИ И ВОЈНУ ПОМОЋ

* Руски лидер оценио да би све демократске земље требало да признају улазак Севастопоља и Крима у састав Русије. А и да то уради Украјина – ако жели мир и нормализацију односа

* „Украјинске власти су уништиле минске споразуме. Много пре нашег признања ДНР и ЛНР. Јавно су  саопштиле да неће поштовати Минске споразуме и Русија више није могла да толерише геноцид над народом Донбаса. Европа није могла да натера Кијев да се придржава Минских споразума, па је Русија била принуђена да донесе одлуку да призна ДНР и ЛНР

* „Унутар којих граница ћемо признавати републике? Већ смо их признали, што значи да смо признали све њихове основне документе, укључујући и уставе. А устави прописују границе унутар Доњецке и Луганске области у време када су оне биле дио Украјине. Сва спорна питања ће бити решена током преговора актуелних кијевских власти и руководства република

* „Донбаским републикама ћемо пружити одговарајућу помоћ, укључујући и војну. Пошто тамо постоји сукоб, јасно стављамо до знања да намеравамо, ако буде потребно, да испунимо своје обавезе

* Поводом претње украјинског председника Владимира Зеленског да ће Кијев прооизвести сопствену атомску бомбу: „Чак и појава тактичког нуклеарног наоружања у Украјини за нас значи стратешку претњу. Јер, довољно је повећати домете са 110 километара на 300 или на 500. И, Москва ће бити у зони разарања. За нас је то стратешка претња и ми смо то тако схватили. Добро смо то чули!“

_________________________________________________________

       РУСИЈА је све време била заинтересована за примену Минских споразума, пошто је тај документ био резултат компромиса, изјавио је руски председник Владимир Путин и додао да Мински споразуми више не постоје, али не кривицом Донбаса и Русије.

       Подсетио је да је у име Руске Федерације био међу ауторима тог документа:

       - Украјинске власти су јавно саопштиле да неће поштовати Минске споразуме и Русија више није могла да толерише геноцид над народом Донбаса. Европа није могла да натера Кијев да се придржава Минских споразума, па је Русија била принуђена да донесе одлуку да призна ДНР и ЛНР.

       Напорима садашњих кијевских власти Мински споразуми сведени су на нулу, убијени су много пре него што је Русија признала ДНР и ЛНР, изјавио је председник Русије на конференцији за медије.

       - Мински споразуми су убијени много пре јучерашњег признања народних република Донбаса, и то не од нас, не од стране представника ових република, већ од стране актуелних кијевских власти - објаснио је Путин.

       На питање о границама ДНР и ЛНР, Путин је рекао да је Русија, признавши републике, признала све документе, укључујући и уставе, где су њихове границе назначене.

       - Унутар којих граница ћемо признавати ове републике? Већ смо их признали, што значи да смо признали све њихове основне документе, укључујући и уставе. А устави прописуји границе унутар Доњецке и Луганске области у време када су оне биле дио Украјине - објаснио је Путин.

       Сва спорна питања ће бити ришена током преговора актуелних кијевских власти и руководства република, додао је.

       Путин је примијетио да, „нажалост, у овом тренутку схватамо да је то немогуће, пошто борбена дејства још увек трају и, штавише, имају тенденцију ескалације".

       Путин је при томе изразио наду у решавање спорних питања у будућности.

Демократске земље морају признати

вољу становника Крима и Севастопоља

       Ситуација у Украјини ће се сматрати решеном након признавања резултата референдума о Криму, после којег се регион припојио Русији, рекао је Путин.

       - Мислим да то није јавно речено, али ћу рећи. Питање гласи – шта би требало да се деси са обе стране или са стране Кијева да се, по нашем мишљењу, ситуација у дугорочној историјској перспективи сматра решеном, како бисмо живели у миру и да нема говора о било каквим сукобима, поготово оружаним? Открићу вам ову страшну тајну – уосталом, ту нема ничег тајног. Прво што сви треба да ураде је да признају вољу људи који живе у Севастопољу и на Криму - нагласио је руски лидер.

       Према његовим речима, Русија је разговарала „о тим питањима током вишесатних преговора и састанака са „европским партнерима“. Да, и са Американцима смо такође више пута разговарали о томе, додао је председник РФ.

       Демократије морају да признају одлуку становника Крима и Севастопоља да се поново уједине са Русијом, истакао је Путин.

       - Прва ствар коју сви треба да ураде јесте да признају вољу народа који живи у Севастопољу и на Криму. О томе сам много пута говорио и поново ћу нагласити: По чему је то горе од онога што се десило на Косову? Ни по чему, само је тамо одлуку донео парламент, а овде на националном референдуму - објаснио је предсједник.

О руској војсци у Донбасу

       Према његовим речима, ако буде потребно, Русија ће испунити своје обавезе пружања војне помоћи Доњецкој и Луганској републици.

       - Ми смо јуче потписали споразуме и у тим споразумима и са Доњецком Народном Републиком и са Луганском Народном Републиком постоје одговарајуће тачке које говоре да ћемо тим републикама пружити одговарајућу, укључујући и војну помоћ. Пошто тамо постоји сукоб, овом одлуком јасно стављамо до знања да, ако буде потребно, намеравамо да испунимо своје обавезе - закључио је Путин.

       Поводом претње украјинског председника Владимира Зеленског да ће Кијев прооизвести сопствену атомску бомбу, Путин је рекао и упозорио:

       „Чак и појава тактичког нуклеарног наоружања у Украјини за нас значи стратешку претњу. Јер, довољно је повећати домете са 110 километара на 300 или на 500. И, Москва ће бити у зони разарања. За нас је то стратешка претња и ми смо то тако схватили. Наравно, то морамо да схватимо и схватићемо веома озбиљно“.

       Путин је напоменуо да је Русија „добро чула изјаве о нуклеарним амбицијама Украјине“: 

       „Разумемо да су те речи упућене пре свега нама и желим да кажем да смо их - чули“, рекао је шеф руске државе.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари