Путин Гутерешу: Доњецка и Луганска Република су се прогласиле државама по „косовском преседану“

НАГЛАСИО ДА ЈЕ МОСКВА НА ЊУ БИЛА ПРИНУЂЕНА ДА БИ ДОНБАС СПАСИЛА ОД ГЕНОЦИДА

* Владимир ПУТИН: „Русија специјалну операцију у Украјини изводи у складу са Повељом УН. Добро се сећам одлуке Међународног суда правде која каже да у остваривању права на самоопредељење, одређена територија било које државе није у обавези да тражи дозволу централних власти земље да прогласи суверенитет. То је речено за Косово, а то је одлука Међународног суда коју су сви подржали“

* „Оружане снаге РФ немају никакве везе са „догађајима у Бучи“: «Ми знамо ко је то извео. Ми знамо ко је припремао ту провокацију и којим средствима. Знамо ко је све на томе радио“

______________________________________________________

       РУСИЈА специјалну операцију усмерену на  заштиту Донбаса визводи у складу са Повељом УН – рекао је Владимир Путин на генералном секретару Уједињених нација Антонију Гутерешем.

       Нагласио је да Москва била принуђена да призна Доњецку и Луганску Републику да би престао геноцид над људима који у њима живе.

       Указао је да су самопроглашене Луганска и Доњецка Република постале независне по аналогији са одлуком Међународног суда правде о ситуацији на Косову, коју су, како је рекао, сви подржали.

       „Лично сам прочитао сва документа Међународног суда правде о ситуацији на Косову. Добро се сећам одлуке Међународног суда, која каже да у остваривању права на самоопредељење, одређена територија било које државе није у обавези да тражи дозволу централних власти земље да прогласи суверенитет. То је речено за Косово, а то је одлука Међународног суда", рекао је Путин, преноси РИА Новости.

       Он је додао да ДНР и ЛНР имају такво исто право да се изјасне о свом суверенитету без дозволе централне власти "јер је преседан створен".

       Руски лидер је нагласио да Оружане снаге РФ немају никакве везе са „догађајима у Бучи“ и додао да Русија „зна ко стоји иза те провокације:

       «Ми знамо ко је то извео. Ми знамо ко је припремао ту провокацију и којим средствима. Знамо ко је све на томе радио.

        Путин је Гутерешу, са којим је разговарао око 60 минута, рекао и да су борбе у Мариупољу завршене:

        „Ситуација у том граду је сложена, чак и трагична. А заправо је – једноставна. Управо сам разговарао са председником Турске Ердоганом који је рекао да су Мариупољу још воде воје операције. Истина је међутим, да су тамо борбе завршене.  Тамо не ма непријатељстава, завршена су! Повређени и рањени су у нормалним условима. Добијају квалификовану медицинску негу. Више од 1.300 украјинских војника се предало, свима рањенима је указана лекарска помоћ. Фабрика Азовстаљ је потпуно изолована, а ни тамо нема војних операција“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари