Путин: Јачање суверенитета држава најбоља је одбрана од санкција Запада

БАЈДЕН: НЕЋЕМО СИЛОМ НА РУСИЈУ – УКРАЈИНА НЕ МОЖЕ РАЧУНАТИ НА ОДБРАНУ НАТО

Са учесницима Конгреса младих научника

* Амерички медији преносе да је могуће да ће Бајден 10. децембра објавити да ће врх НАТО и представници Русије разговарати о незадовољству Москве ширењем алијансе на исток

_______________________________________________________

       ЏО Бајден је изјавио да принцип колективне одбране НАТО не важи за Украјину.

       Учинио је то пред полетање за државу Мисури.

       Истовремено је нагласио да САД не намеравају да примењују силу против Русије ако не буду нападнуте.

       Директно упитан – дозвољава ни могућност да САД пошаљу у Украјину своју армију због ситуације на њеној граници са Русијом? – одговорио је:

       „То не разматрамо“.

       Поново је, међутим, поменуо „сурова санкције“ против Москве ако нападне Украјину.

       Амерички медији преносе да је могуће да ће Бајден 10. децембра објавити да ће врх НАТО и представници Русије разговарати о незадовољству Москве ширењем алијансе на исток.

       Готово истовремено је Владимир Путин изјавио да РФ одбацује улазак Украјине у НАТО јер би то значило да би се базе и војна инфраструктура алијансе убрзо потом појавиле у тој земљи.

       Руски лидер је, осврнувши се на свој двочасовни видео-разговор са Бајденом, нагласио да се фракције унутар америчке политичке елите међусобно такмиче ко ће иницирати више санкција против Русије. Па додао:

       „То је слепа улица из које ће они корати кад-тад да изађу. Утолико пре што ће јачање националних суверенитета бити глобални одговор на санкције Запада“.

       Путин је навео да је његова земља највећи светски извозник енергената, а да опрему за добијање нафте у великој мери увози, па закључио: 

       „Да ли смо могли да сами производимо ту опрему? Могли смо, наравно! Само нам није падало на памет да се ствари могу развијати као што се издогађало и догађа данас“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари