Путин: Кад други направе хиперсонично оружје – Русија ће већ имати противхиперсонично

НАГЛАСИО ДА ЈЕ РФ ПО МОДЕРНОМ НУКЛЕАРНОМ ОРУЖЈУ ПРВА У СВЕТУ

* Сергеј ШОЈГУ: Америчка војска је започела активан рад на модернизацији тактичког нуклеарног оружја и база за његово складиштење у европским земљама. САД недозвољено укључују пилоте ненуклеарних држава чланица НАТО у увежбавање употребе тактичког нуклеарног оружја

_______________________________________________________

       РУСИЈА одржава паритет са Сједињеним Државе по нуклеарним пројектилима, али предњачи по перспективном наоружању у тој сфери – изјавио је Владимир Путин.

        Он је у филму „Русија. Најновија историја“,  који је приказао ТВ канал „Россия 1“, објаснио шта значи та „предност“:

       „Од тих система зависи способност Оружаних снага да благовремено реагују на потенцијалне војне претње. Ми не само да модернизујемо оно чиме располажемо, ми у наоружање уводимо нове системе. По том показатељу сада смо број један у свету“.

       Председник Руске Федерације указао да ће временом још неке земље доћи у посед хиперсоничног оружја, па нагласио:

       „Русија ће до тог момента већ бити у стању  да `пријатно изненади` партнере. Велика је вероватноћа да ће Русија – до тога момента – већ располагати са средствима за борбу против хиперсоничног оружја“.

       Путин је у истом филму навео да Украјина још увек није испунила обавезу да Русији врати имовину бившег СССР:

       „Ми смо 1993. године преузели на себе обавезу да отплатимо све дугове бившег Совјетског Савеза за све бивше совјетске републике. За узврат, оне су биле дужне да нам препусте активе Совјетског Савеза у иностранству. Дугови СССР су отплаћени, али нису сви испунили обавезу препуштања иностране имовине Москви. То нису урадиле бројне бивеше совјетске републике, укључујући Украјину“.

       Путин је поновио своју оцену да је распад СССР био „трагедија“, али је нагласио да би његова обнова била и бесмислена и непрактична.

       Руски министар одбране Сергеј Шојгу изјавио је 20. октобра да је америчка војска започела активан рад на модернизацији тактичког нуклеарног оружја и база за његово складиштење у европским земљама.

       Посебно је упозорио да САД укључују пилоте ненуклеарних држава чланица НАТО у увежбавање употребе тактичког нуклеарног оружја.

       Истакао је да Москва то сматра директним кршењем Споразума о неширењу нуклеарног оружја.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари