Путин Макрону: Американци у Црном мору изводе провоцирајуће војне вежбе

РАЗГОВАРАЛИ И О УКРАЈИНИ И МИГРАНТСКОЈ КРИЗИ НА БЕЛОРУСКО-ПОЉСКОЈ-ГРАНИЦИ

* Председник РФ је ових дана – за време разговора са војним врхом земље и руководиоцима кључних војних завода – изјавио да руски ПРО/ПВО системи С-500 потпуно избацују из игре америчку противракетну одбрану. Такође: да Русија приводи крају градњу и комплетирање формација бродова и подморница које ће штитити поморске границе земље, а и формација које ће дејствовати у светским океанима

* По процени познатог израелског геополитичара и војног експерта Јакова Кедмија, ово значи да Русија `удаљава` војну моћ САД бар 1000 километара, а да ће њене `океанске формације` (пацифичка и атлантска) моћи да угрожавају и саме САД

___________________________________________________

         ВЛАДИМИР Путин је у разговору са Емануелом Макроном указао француском колеги да  вежбе које САД и њихови савезници изводе у Црном мору имају провокативни карактер.

       Навео је дља су се само током претходна 24 сата у Црном мору појавила четири авиона алијансе.

       Како је саопштила прес-служба Кремља, „обе стране су изразиле незадовољство недостатком напретка у решавању унутрашњег украјинског сукоба“.

       „Примећено је – додала је - да се ситуација око Донбаса још погоршава. У том контексту, Владимир Путин је скренуо пажњу и на провокативну природу вежби великих размера које изводе Сједињене Америчке Државе и један број њихових савезника у Црном мору, што повећава тензије у односима између Русије и НАТО“, наводи се у саопштењу.

       Разговор Путин-Макрон био је телефонски, а тема је била и криза са мигрантима на белоруско-пољској граници.   

       Руски лидер је 13. новембра објавио да је непланирана америчка вежба у Црном мору „озбиљан изазов за Русију“.

       Тада је и открио да је одбио иницијативу Министарства одбране РФ да Црноморска ратна флота Русије одговори – контравежбом у „истом делу црноморске акваторије“.

       Путин је ових дана – за време разговора са војним врхом земље и руководиоцима кључних војних завода – изјавио да руски ПРО/ПВО системи С-500 потпуно избацују из игре америчку противракетну одбрану.

       Такође: да Русија приводи крају градњу и комплетирање формација бродова и подморница које ће штитити поморске границе земље, а и формација које ће дејствовати у светским океанима.

       По процени познатог израелског геополитичара и војног експерта Јакова Кедмија, ово значи да Русија `удаљава` војну моћ САД бар 1000 километара, а да ће њене `океанске формације` (пацифичка и атлантска) моћи да угрожавају и саме САД.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари