Путин: На Западу мисле да су Срби слаба карика, само – Срби нису народ који се може сломити и потчинити

ПРЕДСЕДНИК РФ ОБРАТИО СЕ УЧЕСНИЦИМА МЕЂУНАРОДНОГ ДИСКУСИОНОГ КЛУБА „ВАЛДАЈ“

* „Русија и Србија мета неких кругова на Западу, то су чињенице, ту нису потребни нарочити докази. Много пута сам чуо да су Срби слаба карика и да их треба сломити. А зашто управо Србе треба сломити? Поштено говорећи, не знам. Кад сам још имао нормалне односе са појединим лидерима, кад су ми говорили: "Треба сломити", ја сам говорио: `А зашто?’ Одговора није било“

* Знате, рећи ћу једну тешку ствар: можете уништити, али Србе не можете сломити и потчинити. То такође не разумеју. Али, надам се да ће пре или касније разумети и ту компоненту, и у европској политици, и уопште у целини у свету – да ће разумети да је ипак конструктивније договарати се, а не да се решава тако – да се неко сломи“

_____________________________________________________

          СРБИ нису народ који би западне земље могле да сломе и потчине, изјавио је председник Русије Владимир Путин на пленарној седници Међународног дебатног клуба "Валдај".

          - Што се тиче тога да ли су Русија и Србија мета неких кругова на Западу, то су чињенице, ту нису потребни нарочити докази. Зашто је Србија таква мета, поштено ћу вам рећи, ја не разумем. Русија је почетком 90-их година била спремна на све да би после распада Совјетског Савеза, претпостављајући да су се времена кардинално променила, пристала на било које жртве да би изградила своје односе са западним земљама. Шта смо добили? Подршку сепаратизму и тероризму на Кавказу, притом директну: и политичку, и информациону, и финансијску, и чак војну - рекао је Путин.

          Он је подсетио да је у то време био директор ФСБ-а и да је са чуђењем посматрао све што се дешава.

          - Зашто? Они су то радили без устезања. Одговора нема, поштено говорећи, ни до данас. Претпостављам да је то некакво одсуство образовања, шта ли, неразумевања тенденција, неразумевања тога како је организован свет, како је организована Русија, до чега може довести жеља да је силом сломе. Ништа осим силе. Јер, санкције су такође сила, само у другој форми, без жеље да се тражи компромис - додао је он.

          Према његовим речима, повици "ви морате, дужни сте, упозоравамо вас" – то је такође сила и покушај да се користи елемент силе.

          - Све се на то своди. И према Југославији и Србији, јер прво је била Југославија па онда Србија. Зашто? Србија је, чини се, такође на све била спремна, о свему жељела да се договори. Не, треба сломити. Много пута сам то чуо: "Треба сломити, то је слаба карика". Ето таква је филозофија - рекао је Путин.

           - Зашто управо Србе треба сломити? Поштено говорећи, не знам. Штавише, кад су били неки отворени разговори, док сам још имао нормалне односе са појединим лидерима, кад су ми говорили: "Треба сломити", ја сам питао: `А зашто?’ Одговора није било. Ето просто тако, успостављена је таква филозофија, парадигма, све треба решавати ето тако – да се сломи. Али Срби нису такав народ, историја им није таква, култура није таква. Знате, рећи ћу једну тешку ствар: можете уништити, али Србе не можете сломити и потчинити. То такође не разумеју. Али, надам се да ће пре или касније разумети и ту компоненту, и у европској политици, и уопште у целини у свету – да ће разумети да је ипак конструктивније договарати се, а не да се решава тако – да се неко сломи - закључио је руски лидер.

           (Спутњик)
 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари