Путин наложио да се руски извоз енергената преусмери на исток и југ

ЗАТРАЖИО И ДА СЕ РУСКО ДЕВИЗНО ТРЖИШТЕ ПРИПРЕМИ ЗА ПЛАЋАЊА У НАЦИОНАЛНИМ ВАЛУТАМА

* Русија ће за преоријентацију извоза енергената са Запада на тржишта југа и истока припремити одговарајућу инфраструктуру

* Руски лидер нагласио да је окретање од „непоузданих валутних јурисдикција (долара и евра) стратешки задатак

_______________________________________________________

       РУСКО девизно тржиште мора бити спремно за значајно повећање удела трансакција у националним валутама, рекао је председник Владимир Путин на скупу о ситуацији у сектору нафте и гаса.

       „Генерално, намеравамо да радикално повећамо учешће плаћања у националним валутама у спољнотрговинском систему. У овим областима се већ предузимају важни кораци, а кључни задатак је да припремимо наше девизно тржиште за такву транзицију како би било могуће да се која страна валута слободно и у потребном износу замени зс рубље“, рекао је Путин.

       Руски лидер је нагласио да је окретање од „непоузданих валутних јурисдикција“ стратешки задатак.

       Председник РФ је наложио да се извоз руских енергената преоријентише са Запада на тржишта југа и истока и да се за то припреми одговарајућа инфраструктура.

       „Неопходно је диверзификовати извоз. Полазимо од тога да ће у догледно време снабдевање енергентима у западном правцу и даље бити смањено, стога је важно консолидовати тренд формиран последњих година – корак по корак, преоријентисати наш извоз на тржишта која брзо расту. Тржишта југа и истока“, указао је Путин.

       Према његовим речима, сада нема разумне замене за руски гас за Европу јер је то могуће само у будућности.

       „Изненађујуће је и то што такозвани партнери из непријатељских земаља признају да не могу без руских енергетских ресурса, укључујући и природни гас за који Европа засад једноставно нема разумну замену“.

       Путин је на исту тему још додао:

       „Сада, једноставно, нема слободних количина гаса на светском тржишту, а испоруке из других земаља, пре свега из Сједињених Држава, Европу ће коштати вишеструко више, утицаће на животни стандард и конкурентност европске привреде.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари