Путин: Одговорност за погоршање ситуације у Европи сноси Америка

УЧЕСТВОВАО У ПРОШИРЕНОМ ЗАСЕДАЊУ КОЛЕГИЈУМА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ РФ

* Нагласио: „САД се придржавају норми међународног права и Повеље УН када им је то од користи, али на њих одмах заборављају ако то не одговара њиховим интересима. Такве манипулације су већ дојадиле“

* „Од Вашингтона су нам потребне правне гаранције безбедности, а не вербална уверавања. Русија ће предузети адекватне војно-техничке контрамере на све непријатељске кораке“

* „Успех у војној сфери умногоме зависи од тачности и брзине доношења одлука команданата на свим нивоима, па је потребно развијати системе за њихову подршку, са коришћењем вештачке интелигенције. На свим нивоима треба да постоје ефикасни алгоритми деловања и напредна аутоматизација, али и официрско знање, искуство и лични квалитети. Побеђује онај ко доноси заиста нестандардне одлуке“

_______________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин обратио се Колегијуму Министарства одбране на чијем дневном реду је била анализа и сумирање резултати Оружаних снага РФ у 2021. години, са постављањем задатка приоритета за даљи развој војске.

       Прво је оценио да су Оружане снаге РФ у тешким условима пандемије без подбацивања  испуниле све задатке који су им били постављени.

       Захваљујући томе, удео савременог наоружања премашио 71 одсто у ОС РФ у целини, а у стратешким нуклеарним снагама – 89 одсто.

       Нагласио је да је стратешка вежба Запад-2021 одразила повећани ниво обучености и готовости руских војника и команди.

       Путин је посебно нагласио да одговорност за погоршање ситуације у Европи сносе САД које се повлаче из различитих споразума о стратешкој стабилности и не одустају од ширења НАТО. У том контексту је подсетио како су САД 90-их година уз помоћ терориста подржавале сепаратизам на Кавказу:

       „Понекад се запитам зашто су све то радили у тим условима. Није јасно. Мислим да је то било плод еуфорије у вези... са такозваном победом у хладном рату. Радило се и о нетачној анализи могућих опција даљег развоја. САД се придржавају норми међународног права и Повеље УН када им је то од користи, али на њих одмах заборављају ако то не одговара њиховим интересима. Такве манипулације су већ дојадиле“.

       Председник Руске Федерације је поново упозорио да ће, ако инфраструктура НАТО-а настави да се креће према РФ и ако се појави  у Украјини, време лета ракета бити смањено на седам до десет минута, а хиперсоничног оружја на пет, што ће постати велики изазов за Русију.

       „Забринути смо због гомилања војних снага САД и НАТО у близини наших граница, као и због извођења вежби великих размера, укључујући и непланиране. Утолико више што би САД могле да наоружају Украјину и да њене екстремисте гурну у одређене регионе Русије, на пример, на Крим“.

       У наставку је рекао да Русија тражи само „једнаку и недељиву безбедност на целом евроазијском простору“.

       „Од Вашингтона су нам потребне правне гаранције безбедности, а не вербална уверавања. Русија ће предузети адекватне војно-техничке контрамере на све непријатељске кораке. Зато сам председнику САД предложио преговоре о разради конкретних споразума. Бајден је предложио да  именујемо овлашћене преговараче, а ми смо убрзо потом послали своје предлоге који искључују даље ширење НАТО-а на исток и размештање система офанзивног ударног наоружања у нама суседним земљама“.

       Навео је да су неки руске предлоге прогласили за „ултиматум“, али да то није тако:

       „Постоји и опасност да ће се (са Запада) покушати да се наши предлози угуше празним разговорима, да заврше у блату, а да они за то време раде шта им је воља. Нама то, наравно, не одговара. Русија је против крвопролића и жели да решава питања политичким и дипломатским средствима, па се нада да ће добити јасан и свеобухватан одговор Сједињених Држава на своје предлоге о безбедносним гаранцијама“.

       Путин је од свог војног врха затражио да настави са планским и избалансираним опремањем војске савременим наоружањем.

       Оценио је да посебну пажњу посвети набавци високопрецизних комплекса, најновијих обавештајних, навигационих, комуникационих и контролних система. И додао:

       „Успех у војној сфери умногоме зависи од тачности и брзине доношења одлука команданата на свим нивоима, па је потребно  развијати системе за њихову подршку, са коришћењем вештачке интелигенције. На свим нивоима треба да постоје ефикасни алгоритми деловања и напредна аутоматизација, али и официрско знање, искуство и лични квалитети. Побеђује онај ко доноси заиста нестандардне одлуке“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари