Путин: Оштро смо поставили услов - никакво више ширење НАТО на Исток!

ЗАВРШНА ГОДИШЊА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ ПРЕДСЕДНИКА РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ

* «Русију није могуће победити, она се може само развалити изнутра. То је већ било и када је разваљиван Совјетски Савез. Ко је то урадио? Они који су опслуживали туђе интересе»

* «Закон о страним агентим нисмо први смислили ми у Русији. Прво је донет, још 1930-те, у САД које сви сматрају светиоником демократије. Ми не забрањујемо рад таквих структура. Само желимо да оне које се баве нашом унутрашњом политиком открију своје изворе финансирања»

* «Стиче се утисак да се на југоистоку Украјине спрема трећа војна операција, па нам унапред говоре - не мешајте се, иначе ћемо вам увести нове санкције. Друга варијанта је – стварање својеврсне антиРусије на тим територијама. У сваком случају, конфликт није наш избор»

* «Наши потези, што се тиче ширења НАТО, неће зависити од тока преговора, већ од  безусловне безбедности Русије. И данас и у историјској перспективи. Зар тражимо превише ако инсистирамо да не постављају своје ударне системе испред наших кућа?! Зар ми некога угрожавамо? Зар се примичемо границама САД? Уосталом, 90-их су нам рекли да неће ићи ни педаљ на Исток и обманули!»

_______________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Руске Федерације – Владимир Путин – одржао је своју већ традиционалну предновогодишњу конференцију за новинаре.

       Трајала је три сата и 55 минута. Факти преносе неке главне оцене и поруке руског лидера сународницима, суседним и другим земљама:

Економија 4,5 одсто у плусу 2021.

       „Због пандемије смо имали економски пад од 3 одсто, али је то много ниже него у многим другим развијеним земљама. А и опоравили смо се много брже од других земаља. Ове године се очекује раст БДП од 4,5 одсто».

«Хоћемо 80 одсто вакцинисаних»

       «Имамо 59,4 одсто вакцинисаних. Преко 70 милиона је ревакцинисано, али то није довољно. Потребан нам је имунитет стада од 80 одсто. Неке земље већ говоре о имунитету стада од 90 одсто».

Породиљски капитал

и за прво дете

       „Проширили смо број породица које добијају подршку од државе, почели да уплаћујемо породиљски капитал за прво дете, почели смо да исплаћујемо накнаде трудницама у тешким ситуацијама и обезбедили једнократне исплате од 5 и 10 хиљада рубаља.

Жена треба да остане

жена, а отац - отац

       „Комета нове етике коју праве (на Западу) сигурно ће пасти и на територију Русије]. Морамо за то пронаћи неку врсту противотрова. Моје је уверење да жена треба да буде  жена, мајка - мајка, а отац -отац. Надам се да наше друштво има унутрашњу моралну заштиту коју обезбеђују наше религије… Да, треба да будемо прогресивни, да узмемо све што помаже да се развијамо, да будемо на маршу. Али, надам се да наши народи, Русија у целини, имају довољно унутрашњег, дубинског имунолошког система да се заштите од те ђаволштине, против које не треба да боримо виком,  већ подржавањем наших традиционалних вредности”.

«Ко ће остати у радњи ако

буде ишао и Мишустин?»

       „Зашто ја и Сергеј (Шојгу) не поведемо са собом премијера Михаила Мишустина кад идемо у Сибир? То је као у оном старом јеврејском вицу: ако и он буде ишао - ко ће остати у радњи?"

Западни бојкот Олимпијаде

у Пекингу - наприхватљив

       „Одлука Сједињених Држава и низа западних земаља да дипломатски бојкотују предстојеће Олимпијске игре у Кини - неприхватљива је и погрешна. Дуго сам разговарао са једним од бивших председника САД – погодите којим – и он ми је рекао: блокаде Олимпијаде су биле велика грешка, дакле - грешка и САД. Сједињене Државе настављају да стају на исте грабље. Сада је то због покушаја да се обузда развој НР Кине, нема другог разлога. Као и у случају санкција против  Русије. Поента је ту само у једном – у покушају обуздавања развој, у намери да се конкуренти спрече да дигну главу."

Никога не присиљавати

на вакцинацију

          «Треба ли присиљавати људе на вакцинацију? Мислим да не треба. Дело не в какой-то политической силе. Морамо се са уважавањем односити према свим људима и стрпљиво објашњавати зашто су вакцине неопходне».

СССР су изнутра развалили они који

су служили туђим интересима

           «Русију није могуће победити, она се може само развалити изнутра. То је већ било и када је разваљиван Совјетски Савез. Ко је то урадио? Они који су опслуживали туђе интересе».

Закон о страним агентима

су смислили у Америци

          «Закон о страним агентим нисмо први смислили ми у Русији. Прво је донет, још 1930-те, у САД које сви сматрају светиоником демократије. Ми не забрањујемо рад таквих структура. Само желимо да оне које се баве нашом унутрашњом политиком открију своје изворе финансирања».

Крим и Севастопољ

          «Што се тиче присаједињења  Крима и Севастопоља, нас су били довели у ситуацију да нисмо могли да поступимо другачије. Почетком 2014-те у Украјини је избила криза - морали смо да делујемо.»

Утисак је да спремају нову

операцију против Донбаса

           «Стиче се утисак да се на југоистоку Украјине спрема трећа војна операција, па нам унапред говоре - не мешајте се, иначе ћемо вам увести нове санкције. Друга варијанта је – стварање својеврсне антиРусије на тим територијама. У сваком случају, конфликт није наш избор».

Нећемо ударне системе НАТО

испред својих кућа

          «Оштро смо поставили услов: никаквог више ширења НАТО на Исток. Засад на то видимо позитивнее реакције. Американци говоре да су спремни за наставак преговора. Почћетком 2022-ге у Женеви».

          «Наши потези, што се тиче ширења НАТО, неће зависити од тока преговора, већ од  безусловне безбедности Русије. И данас и у историјској перспективи. Зар тражимо превише ако инсистирамо да не постављају своје ударне системе испред наших кућа?! Зар ми некога угрожавамо? Зар се примичемо границама САД? Уосталом, 90-их су нам рекли да неће ићи ни педаљ на Исток и обманули!»

Газпром је према Европи коректнији

од америчких компанија         

          «Газпром у пуној мери поштује све уговоре о испорукама гаса. Још их је повећао за 20 одсто. Једина је компанија у свету која се тако понаша. Американци су, напротив, са својим течним гасом отишли у Кину и тај део света јер тамо боље плаћају. Дакле: нека (ови у Европи) своје проблеме решавају на време. И нека не мисле да су најпаметнији. Нека сами решавају проблеме које су себи направили. Спремни смо да помогнемо».

Са Белорусијом – знатно

испод нивоа ЕУ

          «Ниво наше интеграције са Белорусијом још увек је знатно испод нивоа интеграције у Европској унији. Не говорим о заједничкој валути. Прво морамо синхронизовати наше економско законодавство».

Народ Донбаса да одреди

будућност Донбаса

          «Будућност Донбаса треба да одреде људи који живее у Донбасу.Русија је является посредник, а од нас желе да направе учесника конфликта. на то не пристајемо».

Засад је немогуће имати добросуседске

односе са Украјином

          «Ми желимо добросуседске односе са Украјином и за то све чинимо. Али, како успоставити такве односе са оваквим руководством  Украјине? То је немогуће!»

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари