Путин подсетио Бајдена на истребљивање Индијанаца, црнце-робове и а-бомбе бачене на Јапан

НАГЛАСИО ДА ЋЕ РУСИЈА ИМАТИ ОДНОСЕ СА САД У СВОМ ИНТЕРЕСУ И ПОД УСЛОВИМА КОЈИ ЈОЈ ОДГОВАРАЈУ

* Поводом Бајденовог „да“ на питање да ли је Путин `убица`, руски лидер му поручио: У детињству, када смо се у дворишту свађали једни с другима, говорили смо: „Каквим именом другога називаш – сам се тако зовеш!“

* Замољен да прокоментарише Бајденов испад, бивши Путинов помоћник Владислав СУРКОВ рекао је: „Не знам ншта да кажем. Да сте ме питали: «Do u know that old chap Joe is mothafucka?» („Да ли знате да је стари Џе копилан?“), мој одговор би био: «Oohoo, I do» («О, да, знам»)

* Утицајни немачки лист Die Welt: „Свако ко Путина, шефа нуклеарне силе, назове убицом, морао би да буде потпуно свестан сврхе напада. А да ли је Бајден свестан? Дијалог са Москвом је хитно потребан. Можемо се само надати да црвени телефон из доба хладног рата и даље функционише“

_______________________________________________

       КАКО се и могло очекивати, Владимир Путин је одреаговао на „да“ којим је Џо Бајден одговорио на питање телевизије АВС сматра ли председника Русије „убицом“.

       Прво је рекао: „Да, са Бајденом се лично познајем и рекао бих му:„Буди здрав!“. Пожелео бих му добро здравље, без икаквог иронисања“.

       Па наставио: „Али, погледати то питање шире. У историји сваке нације има много драматичних и крвавих догађаја, али када процењујемо друге људе и друге нације, изгледа да се увек гледамо у огледало, пребацујући своје проблеме на друге... У детињству, када смо се у дворишту свађали једни с другима, говорили смо: „Каквим именом другога називаш – сам се тако зовеш!“.

       Руски лидер је за време разговора видео-чинком са представницима јавности Криму и  Севастопоља указао да власти Сједињених Држава верују да су Руси исти као Американци, али да то није тако јер људи у Русији имају другачији генетски код:

       „Америчко руководство жели да са нама има одређене односе. Под њиховим условима. Ми се од њих разликујемо, другачији нам јегенетски и културно-морални код. У сваком случају. ми знамо како да бранимо сопствене интересе. Да, и ми ћемо радити са њима (Американцима). У оним областима у којима смо заинтересовани и под условима које сматрамо корисним за себе. Мораће да рачунају са овим“.

       За овим је уследио Путинов поглед на америчку елиту и историју САД:

       „Међу Американцима има пуно поштених, часних и искрених људи који желе да живе са нама у миру и пријатељству. Ми то знамо и ценимо и ослањаћемо се на њих убудуће. Али, што се тиче америчког естаблишмента, владајуће класе - њена свест се обликовала у познатим и прилично тешким условима. Освајање америчког континента од стране Европљана било је повезано са истребљењем локалног становништва. Са геноцидом, како данас кажу. Са директним геноцид индијанских племена . А уследио је тежак и дуготрајан, тежак и врло суров период робовласништва. Афроамериканци у су у САД и данас суочени са неправдом и истребљењем“

       Додао је: „Све то што долази из историје, до данас прати живот Сједињених Држава. Јер, одакле је искочио покрет Black lives matter? Поврх свега, владајућа класа у Сједињеним Државама оптужбама других земаља решава и своје унутрашње проблеме. САД су једина држава на свету која је употребила атомско оружје против неатомске државе, против Јапана на крају Другог светског рата, против Хирошиме и Нагасакија. А у томе није било апсолутно никаквог војног смисла. То је било директно истребљиваење цивилног становништва“.

       Председник Русије одлучио је да засад не иде даље од овога.

       Његов бивши помоћник Владислав Сурков, коментаришући Бајденов напад, рекао му је оно што Путин неће и не може због државне функције.

       Замољен да прокоментарише Бајденов испад, рекао је:

       „Не знам ншта да кажем. Да сте ме питали: «Do u know that old chap Joe is mothafucka?» („Да ли знате да је стари Џе копилан?“), мој одговор би био: «Oohoo, I do» («О, да, знам»)“.

       Иначе, утицајни немачки лист Die Welt поводом Бајденовог испада је довео у питање искуство америчког политичара у спољној политици и оценио да је, у сваком случају, „заборавио законе хладног рата“:

       „Свако ко Путина, шефа нуклеарне силе, назове убицом, морао би да буде потпуно свестан сврхе напада. А да ли је Бајден свестан? Дијалог са Москвом је хитно потребан. Можемо се само надати да црвени телефон из доба хладног рата и даље функционише“.

       И закључио: „Речи Карла фон Клаузевица да је рат продужетак политике другим средствима никада не би требало да буду политика ни једне земље!“

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари