Путин у обраћању сународницима: Ко од Вагнероваца жели – може да иде у Белорусију

„РУСИЈА СЕ СУОЧАВА СА КОЛОСАЛНОМ СПОЉНОМ ПРЕТЊОМ – СА НЕВИЂЕНИМ ПРИТИСКОМ СПОЉА“

Вагнеровци одлазе из Ростова-на-Дону

* Огромна већина бораца и команданата Вагнера су руски патриоти, одани свом народу и држави, који су то доказали својом храброшћу на бојном пољу, ослобађајући Донбас и Новоросију. Покушали су да их „искористе у мраку“ против своје браће по оружју

* Братоубиство су хтели непријатељи Русије: неонацисти у Кијеву и њихови западни покровитељи. А и свакакви национални издајници

__________________________________________________________________

        ВЛАДИМИР Путин обратио се сународницима и подвукао „другу црту“ испод покушаја „оружаног метежа“.

        Ево његових главних оцена и порука руској јавности:

        „Захваљујем оним војницима и командантима Вагнера који су донели једину исправну одлуку, који су одбили да буду увучени у братоубилачко крвопролиће, који су се зауставили на последњој линији.

        Данас имају прилику да наставе да служе Русији потписивањем уговора са Министарством одбране или са агенцијама за спровођење закона. Могу и да се врате својим рођацима и пријатељима. Ко жели, може да иде у Белорусију. Обећање које сам дао - биће испуњено.

        Понављам, избор је на сваком од њих, али сам сигуран да ће то буде избор руских војника који су схватили своју трагичну грешку.

        Огромна већина бораца и команданата Вагнера су руски патриоти, одани свом народу и држави, који су то доказали својом храброшћу на бојном пољу, ослобађајући Донбас и Новоросију. Покушали су да их „искористе у мраку“ против своје браће по оружју.

        Због тога су од самог почетка догађаја, по мом директном упутству, предузети кораци да се избегну велико крвопролиће.

        За то је било потребно време. Између осталог, и да би они који су погрешили имали прилику да размисле, да схвате да су њихове акције оштро одбачене од друштва. Да појме какве трагичне, разорне последице по Русију, по нашу државу, би имала авантура у коју су увучени.

        Власти од самог почетка побуне одмах донеле све неопходне одлуке да неутралишу претњу која је настала, да заштите уставни поредак, живот и безбедност грађана Русије.

        Оружана побуна би у сваком случају била угушена. Организатори побуне су то, упркос губитку адекватности, разумели.

        Сви су схватили и да су били кренули у злочиначке акције, да поцепају и ослабе земљу, која се сада суочава са колосалном спољном претњом. Са невиђеним притиском споља.

        И то време када наши другови гину на фронту са речима „ни корак назад“.

        Организатори побуне су издали своју земљу... Братоубиство су хтели непријатељи Русије: неонацисти у Кијеву и њихови западни покровитељи. А и свакакви национални издајници.

        Хтели су да се руски војници међусобно убијају, да би на крају Русија изгубила, а наше друштво се поделило, угушено у крвавом грађанском сукобу.

        Противници Москве су трљали руке, сањајући да се освете за своје неуспехе на фронту и током такозване контраофанзиве, али су погрешили.

        Захваљујем свим нашим војницима, полицајцима и специјалцима који су стали на пут побуњеницима, који су остали верни својој дужности, заклетви датој свом народу.

        Храброст и самопожртвовање палих пилота- хероја спасили су Русију од трагичних разорних последица.

        Показала се највећа консолидација друштва, извршне и законодавне власти на свим нивоима.

        Чврсту, недвосмислену позицију у подршци уставном поретку заузеле су јавне организације, верске конфесије, водеће политичке партије, заправо читаво руско друштво. Све је ујединила и одговорност за судбину Отаџбине.

        Захваљујем се и председнику Белорусије Александру Лукашенку за његове напоре и допринос мирном решавању ситуације.

        Али понављам: патриотски дух грађана и консолидација читавог друштва одиграли су одлучујућу улогу ових дана. Та подршка нам је омогућила да заједно пребродимо најтежа искушења за нашу Отаџбину.

         Хвала свима на томе“.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари