Путин: Војна инфраструктура Украјине већ је готово потпуно уништена

НАГЛАСИО ДА ЋЕ РУСИЈА - УМЕСТО УВОЂЕЊА РАТНОГ И ВАНРЕДНОГ СТАЊА - ШИРИТИ ЕКОНОМСКЕ СЛОБОДЕ 

* Оценио да су америчке и ЕУ-санкције уведене против Русије својеврсна објабва рата, па додао: "До правог рата, Богу хвала, није дошло"

* „Тешка ми је било да донесем одлуку о специјалној војној операцији у Украјини. Русија је покушавала да конфликт у Украјини реши на миран начин. Становници Донбаса требало је да добију право да говоре руски и живе у складу са својим традицијама, али су кијевске власти одлучиле да организују блокаду. Оружане снаге Русије се у Украјини боре за будућност, јер та земља представља за нас реалну претњу“

 

* „Потенцијални пријем Украјине у НАТО би стимулисао ту земљу да изврши инвазију на Крим. Јер, они изводе војне операције у Донбасу, а кренули би и на Крим. У том случају бисмо морали да се боримо са целим НАТО. Шта би то значило? Мислим да су последице  свима јасне?“

* „Затварање неба је повезано са колосалним и катастрофалним последицама не само по Европу, већ и по цео свет. Мислим да они који нешто тим поводом гугућу на другој страни ипак разумеју како ствари заиста стоје“

________________________________________________________

       ВЛАДИМИР Путин назвао је исправном одлуку да се операција заштите Донбаса прошири из ван територија Доњецке и Луганске Народне Републике (ДНР и ЛНР).

       Притом је изразио уверење да ће војска Руске Федерације испунити све задатке који стоје пред њoм.

       Оценио је да су америчке и ЕУ-санкције уведене против Русије својеврсна објава рата, па додао: "До правог рата, Богу хвала, није дошло".

       Признао је да се тешко одлучио на  покретање специјалне операције за заштиту Донбаса:

       „Тешка одлука, без икакве сумње. Русија је покушавала да конфликт у Украјини реши на миран начин. Становници Донбаса требало је да добију право да говоре руски и живе у складу са својим традицијама, али су кијевске власти одлучиле да организују блокаду. У сваком случају, Оружане снаге Русије се у Украјини боре за будућност, јер та земља представља за нас реалну претњу“.

       Објаснио је: „Потенцијални пријем Украјине у НАТО би стимулисао ту земљу да изврши инвазију на Крим. Јер, они изводе војне операције у Донбасу, а кренули би и на Крим. У том случају бисмо морали да се боримо са целим НАТО. Шта би то значило? Мислим да су последице  свима јасне?“

       Руски лидер је посебно указао да је Украјина од СССР наследила значајне „нуклеарне компетенције“, толике и такве да Русија то није смела игнорисати.

       Према Путиновим речима, став Запада о ситуацији око Украјине је позориште апсурда. Не само зато што на Западу већ 8 година игноришу жртве у Донбасу, које достижу 14 хиљада.

       Кијев и његове западне покровитеље је упозорио: „Становници Донбаса нису пси луталице који се могу одстрељивати“.

       Па посебно нагласио: „Затварање неба је повезано са колосалним и катастрофалним последицама не само по Европу, већ и по цео свет. Мислим да они који нешто тим поводом гугућу на другој страни ипак разумеју како ствари заиста стоје“.

       Путин је обзнанио да руководство Русије не планира да уводи ни ратно ни ванредно стање. Већ - ширење економских слобода у земљи.

       Отркио је да у операцију у Украјини није укључен ниједан регрут:

        „У овој операцији учествују само професионални војници: официри и војници. Нема војних обвезника и не планирамо то да радимо. Понављам још једном: само људи који су добровољно направили веома одговоран избор да бране отаџбину. Сви они часно обављају тај задатак“.

       Указао је да је већ уништена готово целокупна војна инфраструктура Украјине. Па прецизирао:

       „Не баш сва, углавном складишта наоружања, муниције, авијација, системи ПВО. Противваздушна одбрана за елиминисање тражи  одређено време: треба их открити, па погодити. Али, и тај посао је практично завршен“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари