Путинова прогноза: Барел нафте ускоро може коштати 100 долара

КРИТИЧАРИМА РУСИЈЕ ПОРУЧИО ДА ОНА НЕ КОРИСТИ НИ ПРАВО НИ „ЕНЕРГЕТСКО ОРУЖЈЕ“

* „Бесмислено је тврдити да Русија гради гасовод Северни ток 2 не ради економске користи, већ да би Кијев лишила транзита гаса. Русија је спремна и да продужи уговор о транзиту гаса кроз Украјину, али прво мора бити јасан обим испорука. Ако буду постојали економски и технолошки услови - чак и да повећамо транзит кроз Украјину“

______________________________________________________________

         МОГУЋЕ је да ће барел нафте ускоро коштати 100 долара – оценио Владимир Путин.

          Наступио је на пленарном заседању форума Руска енергетска недеља и рекао да велики скокови на тржишту нафте не одговарају интересима Русије.

       Навео је да је раније са саудијским принцом престолонаследником и Доналдом Трамп директно утицао на стабилизовање тржишта нафте, а да са  Џоом Бајденом о том проблему још није разговарао.

       У истом наступу је посебно нагласио:

         „Бесмислено је тврдити да Русија гради гасовод Северни ток 2 не ради економске користи, већ да би Кијев лишила транзита гаса. Противници Северног тока 2 говорили су да је економски неисплатив, да је политички мотивисан, да ће Русија на њему само губити. А што се Украјине тиче. Русија је спремна да продужи уговор о транзиту гаса кроз Украјину, али прво мора бити јасан обим испорука. Ако буду постојали економски и технолошки услови - чак и да повећамо транзит кроз Украјину“.

       Путин је проценио да би пуштање у рад Северног тока 2 помогло у смањењу тензија на европском енергетском тржишту, али да то још није могуће због ЕУ-административних баријера.

       У овом контексту је критичарима Русије поручио да она не користи ни право ни „енергетско оружје“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари