Десет земаља ЕУ тражи да се Унија окрене атомској енергији

АПЕЛ ИНИЦИРАЛА ДВА ФРАНЦУСКА МИНИСТРА, А ПОТПИСАЛИ И ПРЕМИЈЕРИ НЕКОЛИКО ДРЖАВА

Атомска централа у Чешкој

* У апелу, објављеном у француском листу Le Figaro, наглашава се:„Потребна нам је атомска енергија да победимо у климатској бици. То је наше најбоље оружје за такву борбу. То је извор чисте, поуздане, независне и конкурентне енергије. То нама Европљанима пружа могућност да наставимо да развијамо своју индустрију

_________________________________________________________

       ВЛАДИНИ званичници из десет земаља Европске уније позвали су остале чланице Уније да промене однос према атомској енергетици, оценивши да је то услов европски потрошачи буду заштићени од несташица енергената и колебања цена.

       Свој апел објавили су у француском листу Le Figaro.

       Потписали су га француски министри економије, финансија и индустрије - Бруно Ле Мер и Ањес Пание-Ринаше. Њихови коаутори били су премијери, министри економије и министри енергетике Румуније, Чешке, Финске, Словачке, Хрватске, Словеније, Бугарске, Пољске и Мађарске.

       У апелу се изражава уверење да ће атомака енергија помоћи ЕУ да смањи своју енергетску зависност од страних земаља, посебно од увоза неевропске енергије.

       И наглашава: „Потребна нам је атомска енергија да победимо у климатској бици. То је наше најбоље оружје за такву борбу. То је извор чисте, поуздане, независне и конкурентне енергије. То нама Европљанима пружа могућност да наставимо да развијамо своју индустрију. Интензиван развој атомске енергије отвориће у Европи око милион радних места за висококвалификоване раднике“.

       Очекује се да ће Европска комисија усвојити овај документ у наредним месецима.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари